Рафаел Надал официално отказа да играе на US Open, което оставя турнира без шампиона му при мъжете. Защитаващата титлата при жените Бианка Андрееску (Канада) ще е част от надпреварата в Ню Йорк, която започва на 31 август.

Световният №2 Надал от седмици намекваше, че не смята да пътува за Щатите, но сега го потвърди официално.

"Ситуацията с пандемията е много сложна по света, а случаите непрекъснато се повишават, особено в САЩ - каза Рафа. - Струва ми се, че нямаме никакъв контрол върху случващото се и може да очакваме да стане още по-лошо, преди нещата да бъдат овладяни.

Това не е решение, което взимам с желание, както и не стигнах лесно до него. Но то е правилно в случая. Гледайки по-голямата картинка и по-напред във времето, просто няма да пътувам."

Надал обаче похвали организаторите на US Open за положените усилия все пак да има турнир, признавайки, че ще е тъжно да гледа по телевизията.

Но испанският ас е сигурен, че няма да е единственият от водещите играчи, който отказва да играе зад Океана.

"За нас, играчите от Европа, ще е трудно, не само за мен - каза Рафа. - Аплодисменти за Американската тенис асоциация и това, което тя прави в този труден момент.

Календарът е варварски тази година заради извънредната обстановка, но след четири месеца пауза, все пак е добре, че тенис ще има."

Очаква се решението на световния номер едно Новак Джокович, който по-скоро също ще откаже да пътува.

Ако това се случи, ще гледаме за първи път от две десетилетия турнир от Шлема без нито един от тримата големи при мъжете. Роджър Федерер е контузен и няма да играе до края на календарната 2020 г.