Президентът на АТР - Андреа Гауденци, остава оптимист, че сезон 2020 в тениса ще се доиграе, макар и в съкратен вариант.

Професионални турнири със сигурност няма да има до 13 юли, но мнозина специалисти смятат, че този срок ще бъде удължен.

Все повече пък стават прогнозите, че сезонът така и няма да бъде доигран и просто ще бъде анулиран.

Андреа Гауденци обаче призова да не се бърза по тази тема.

"Би било неразумно да се обяви, че сезонът няма да се поднови. Никой не знае какво ще се случи, но ние искаме да продължим да мислим позитивно. Има някои опции, които трябва да се вземат предвид, като игра пред празни трибуни или как ще се справим с ограниченията за пътуване. За момента обаче това са просто едни хипотетични сценарии.

Поставили сме краен срок до 15 май да решим за турнирите през юли, които са в календара след отложения "Уимбълдън". И срок до 1 юни за турнирите, които се провеждат през август.

Тоест ние решаваме шест до осем седмици в аванс. Според мен ще бъде глупаво да вземем решения, когато остава повече време до надпреварите от това.

Когато стигнем до началото на юни, най-вероятно ще знаем повече за турнирите в САЩ през лятото.

Ще бъде наистина трудно и много малко вероятно всички страни да се обединят под една обща политика, свързана с ограниченията при пътуването.

Австралия днес, например, е може би в напълно различна фаза от Великобритания. Вижте Швеция, те предприеха напълно различен подход. Днес може би сме способни да проведем турнир в Швеция. Но можем ли днес да отведем 100 играчи там? Не. Така, че това е предизвикателството.

Ако се завърнем към играта сравнително скоро, мисля, че всичко ще бъде наред. Но ако паузата продължи по-дълго, ще е трудно, тъй като, очевидно, парите ще свършат", заяви той.