Рафаел Надал извади оръжие и започна битка с кмета на градчето Манакор, където е неговата тенис академия за млади таланти. Скандалът обиколи испанските медии, които са изненедани откъде дойде той - отношенията на Рафа с местните власти изглеждаха отлични до преди няколко дни.

Но в четвъртък световният №1 в тениса изпрати открито писмо до медиите, както и до парламента на Балеарските острови, в което изразява болката си от обвиненията, на които е подложен.

"Не мога да повярвам на тези клеветнически атаки, на които съм подложен. Много ме боли, защото винаги съм бил насреща за хората в Манакор. Когато си от района, ти показваш с делата си, а не с думи, колко обичаш мястото. Мълчах дълго време, но да бъда обвиняван в користни цели, когато винаги съм показвал сърце и желание да помагам на всеки тук, е обидно."

Защо е обиден Рафа?

В местния парламент е бил повдигнат въпроса, че той се ползва с привилегии при изграждането на отделните сгради и терени в академията си.

Кметът на Манакор Микел Оливер е повдигнал и въпрос да се разследва дали "Академия Рафа Надал" е плащала редовно таксите си за смет и други общински данъци.

Също така - не е изградено кръгово кръстовище пред обекта, както неговите собственици били поели ангажимент. И изобщо - тенисистът се е възползвал от репутацията си на звезда и е имал привилегии, когато е градил инфраструктурата на академията.

"Инвестирал съм голяма част от парите, които съм спечелил в тениса, именно в Манакор - отговаря Надал в писмото. - Академията дава работа на над 300 служители, а децата са в пъти повече.

Мястото е - освен всичко функционално, което предлага - и туристическа атракция. Хора от цял свят идват в Манакор, за да я видят и оставят парите си тук за престой, храна и други разходи..."

Вестник "Марка" от Мадрид отказа да вземе страна, но просто припомни на градоначалника Оливер ролята на Надал преди година, при големите наводнения в района. Тогава Рафа и екипът на Академията зарязаха работата си и помагаха в спасителните и възстановителните работи доброволно, а след това тенисистът дари 250 000 евро на общината, за да помогне и финансово.