Даниил Медведев загуби четвърти пореден финал в своята кариера, след като отстъпи на световния №205 Тим ван Райтховен с 4:6, 1:6 след само час игра.

25-годишният нидерландец е непознато име за широката тенис общественост, но той направи турнира на живота си на домашната си надпревара в Хертогенбош на трева. Това е първата му титла на ниво ATP, след като преди това имаше само един мач в основна схема и то през 2016-а.

Медведев беше твърд фаворит преди срещата, но съперникът му буквално го унижи с много стабилна игра както от основната линия, така и при излизанията на мрежата.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ФИНАЛНИЯ МАЧ И НАГРАЖДАВАНЕТО >>>

Руснакът от понеделник ще стане №1 в света, задминавайки Новак Джокович, но не успя да ознаменува този си успех с първа титла в рамките на 2022 година. Той остава само с един трофей на тревни кортове, дошъл в Майорка през миналия сезон. Пропусна да стане вторият руснак с титла в Хертогенбош след тази на Дмитрий Турсунов през 2011-а.

Даниил губи четвърти пореден финал след тези на парижкия Мастърс, финалния Мастърс в Торино, както и на тазгодишния Australian Open. В кариерата му това е 11-и загубен финал от общо 24.

За Райтховен това ще означава огромен скок в ранглистата и 140-о място при обновяването й в понеделник. Той имаше право да участва на турнира посредством "уайлдкард" от организаторите. Последният триумф на нидерландец в местния турнир беше през 2003 година, когато купата вдигна Шенг Схалкен.

Преди финала с Медведев Райтховен победи и други големи имена като Матю Ебдън, Тейлър Фриц (№14 в света), Юго Гастон и Феликс Оже-Алиасим (№10).