Треньорът Патрик Муратоглу, който е сред най-влиятелните имена в света на тениса, използва профила си в Туитър, за да напише писмо до хората в този спорт.

Пандемията удари сериозно и тениса, като турнири няма да има със сигурност до юли, а вече има и предложения за тотална отмяна на сезона.

Подобно на всеки друг спорт, тенисът също търпи огромни загуби, а много играчи извън челните места на ранглистата са изправени пред доста тежка ситуация, защото са оставени без приходи. Именно върху този сериозен проблем акцентира треньорът на Серина Уилямс, като сподели:

"Нашият спорт е велик. И въпреки това, тежките времена, в които се намираме, показаха колко дефекти има в него.

Играчите, които са извън топ 100 или тъкмо са влезли в елита, едва успяват да се спряват, много от тях трябва да спонсорират кариерите си, за да продължат да играят професионално. Животите им са изпълнени с финансови трудности.

Това не е баскетбол или футбол, където всеки месец имаш фиксирано възнаграждение. Всеки играч заплаща пътуванията си, плаща фиксирани заплати на треньорите си, а приходите му зависят само и единствено от броя мачове и победи, които прави. Системата е направена така, че облагодетелства най-добрите. Естествено, те на 100% заслужават парите си, а и това е добре и за мен, защото аз съм треньор на играчи от подобен калибър.

Това, което намирам за отблъскващо е фактът, че 100-ият най-добър състезател в един от най-популярните спортове в света, едва свързва двата края.

Бившият №10 в света Тим Майот бе споделил, че се нуждаеш от 200 000 долара годишно, за да формираш някакъв вид заплата, с която да живееш. Световният №225 Ноа Рубин пък каза, че ако си извън първите 50, няма как да се издържаш от наградни фондове.

Та какво се случва, когато тенисистите са принудите да не работят за неопределен период от време? Ами не получават пари, а някои младежи се отказват от мечтата си и зарязват ракетата.

Това е проблем от доста дълго време, макар да започнахме да работим по изравняването на приходите. Тенисът обаче си остава един от спортовете с най-голямо неравенство.

Проблемът е, че тенисът всъщност се нуждае от по-слабите играчи, за да оцелее. Спортът не може да живее само с елитните си играчи, турът ще атрофира. Миналогодишните промени на ITF, които за щастие бяха отменени няколко месеца по-късно, накара доста играчи извън топ 100 просто да се откажат.

Сега за тях има ново предизвикателство. Заради прични, известни на всички нас, те не получават приходи. Те нямат заделени пари както елитните играчи, нито спонсорски договори, с които да живеят.

Нека помислим за тези играчи, нека им помогнем за най-близкото бъдеще, а след това ще мислим за по-далечното.

Ще се радвам, ако видя АТР и WTA, както и ITF, тутнирите от Голям шлем, да седнат заедно. Нека се опитат да намерят решение, това са органите, които имат силата да защитят професионалния тенис, показвайки социална отговорност.

Ще се радвам, ако тези институции кажат "Стоп". Не може да оставим по-слабите играчи зад борда, това не е правилно. Нека използваме свободното време за дискусии и решения".