Президентът на Българската федерация по биатлон говори пред Dir.bg дни, преди пълната квота от четирима мъже и четирима жени да участва на Олимпиадата в Пекин 2022. Легендарната състезателка и златна медалистка от игрите в Нагано 1988 разкри, че в отбора ни има оптимизъм за добро представяне в Китай. По традиция точно с този спорт са свързани и най-големите ни надежди за позитивно представяне и приятни изненади на зимна Олимпиада.

Единствената ни шампионка от такива игри заяви, че очаква индивидуалната дисциплина при жените (15 км.) и при мъжете (20 км.) да са най-силните ни представяния. Те са в началото на програмата като преди тях е единствено смесената щафета, която е на 5 февруари.

Следват индивидуалните на 7 и 8 февруари, спринтовете (11 и 12 февр.), преследванията (13 февр.), щафетите (15 и 16 февр.) и масовите стартове (18 и 19 февр).

Българският отбор ще представят Владимр Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова.

Ето разговора ни с Дафовска в седмицата, в която в Пекин започват състезанията.

Какво е настроението в отбора броени дни преди Олимпиадата? Има ли някакво притеснение или несигурност?

- Настроението в отбора е добро и сме в бойна готовност. Спортистите могат да кажат дали имат някакво притеснение, но принципно е нормално да има на такъв голям форум. Зависи кой как ще успее да се пребори с него. Има оптимизъм и се надяваме всички да са в оптимално състояние. Да покажат най-доброто.

В коя дисциплина са най-големите ви надежди за добро представяне?

- В индивидуалната и при мъжете, и при жените. По традиция там се справяме най-добре и трябва да го потвърдим.

Какво е мнението ви за прогреса на Благой Тодев? Той стана европейски шампион за младежи и каза, че не е кой знае какъв успех. Според вас докъде може да стигне?

- Точно така е. Той работи втора година с руските треньори и вижда, че има много голям прогрес. Слуша ги и изпълнява всичко, което му казват. Резултатът се вижда.

Времето ще покаже докъде може да стигне и от него зависи. Според мен има голям потенциал, защото му върви стрелбата, има усет и стреля много бързо. Така че му остава да подобри още бягането. До една-две години може да е в елита.

Снимка: АР/БТА

Чувства ли се конкуренцията в отбора след неговия прогрес?

- Предполагам, че да. Той за две години настигна и задмина Митко Герджиков и Антон Синапов. Когато има конкуренция, момчетата се развиват, дърпат се един друг напред.

Кой отбор в биатлона очаквате да е най-силен и да си тръгне с най-много медали? В последните издания Норвегия и Германия се редуват.

- Това си е от години така, но очаквам от Русия да се пребори за много.

За по-малките държави не е невъзможно. На Олимпиада винаги има изненади.

В кой друг спорт очаквате успехи на българските олимпийци?

- Има шансове Радо Янков, стига да влезе във финалите. Алберт Попов също показа добри резултати на Световна купа. Владимир Зографски също.

С тях не поддържам постоянна връзка, защото те комуникират с тяхната федерация. В събота ще стигна в Пекин и тогава може да ги видя.

Какви са първите реакции за условията след настанявенето?

- Всичко е нормално като за олимпийско село. Подобно, както е било и на други олимпиади. Единствено студът и вятърът са много неприятни, защото стартовете са вечер в 17:30 часа местно време, а това е след като се скрие слънцето. Много рязко падат температурите тогава.

Има ли шанс да изместят състезанията по-рано?

- Чакаме решение, защото имаше такова предложение и от руските състезатели от ски бягането. Не знам дали е възможно изобщо да променят началния час. Всичко зависи от телевизионното излъчване. Оттам командват парада. Единствено невъзможно ниските температури могат да променят нещата и предполагам, че ще изчакват до последно.

Има ли отбори, за които тези ниски температури ще са предимство?

- Има. Северните страни са много по-привикнали към тях, спрямо страни като нашата.

Снимка: Bulphoto