На повечето езици думата "гол" звучи просто така - "гол". Испаноговорещите я украсяват, като за особено красиво попадение става "голасо", но голът си е гол.

Най-важното нещо във футбола. Ако у нас трябва да му измислим друго име, първата асоциация ще е - Жеков.

Най-добрият реализатор в историята на родния клубен футбол се казва Петър Жеков и днес навършва 74 години.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА СНИМКИ ОТ ГОДИНИТЕ, В КОИТО ТОРМОЗЕШЕ ВРАТАРИТЕ>>>

Роден е в Книжовник, Хасковско, а със спорт и футбол започва в Димитровград. Разказва как се е занимавал и с други спортове като дете, бил е и гимнастик, и лекоатлет. Докато не решават, че е чудесен централен... защитник.

Минава и през средната линия по пътя към позицията, която го превръща в най-нежелания съперник по българските терени. Нападател.

Снимки: Иван Григоров

Жеката се появява в Стара Загора преди да е навършил 20 години, през 1963-а. И до днес в града се разправят истории за това как всеки пряк свободен удар, отсъден в полза на Берое, е вдигал на крака публиката предварително. Знае се - голът е почти сигурен.

В Зарата се ражда и първият прякор на нападателя - Пешо Каруцата. Галено, не обидно. Там феновете го боготворят и дори няколко пъти го носят из улиците на града от стадиона до дома му след мачове.

Идва от умението да "влачи на гърба си" защитниците и въпреки тях да вкарва. 101 гола за пет години в Берое го правят звезда и ЦСКА го взима. Национален нападател е преди да стане играч на гранда.

Снимки: Иван Григоров

"Спрях да тичам точно на "Армията", разказва за тези години Жеката - Якимов, Цанев и Никодимов ми забраниха да се връщам в защита. Стой там и вкарвай, това ми казваха.".

И той вкарва... Общо 144 пъти в първенството, с което е №1 в историята на "червените". Най-добър реализатор и на "А" група с 253 точни удара в 333 мача. Изумителен голаджия!

Елиминирането на Аякс е вероятно най-високата точка от славния му престой на "Армията", а дербитата са стихията му. Има 12 гола срещу Левски (плюс още 11 за Берое).

С националния отбор взима сребро на Олимпиадата в Мексико през 1968 г., като е един от тримата ни изгонени играчи в скандалния финал срещу Унгария (1:4).

Като не един голям футболист от онези години, Жеков приключва сравнително рано с играта. А може да даде много на терена.

Дава го като треньор, когато показва тънкостите на преките свободни удари, завършващите шутове, дузпите и играта с глава на нападатели като Емо Костадинов, Любо Пенев и Христо Стоичков в големия отбор на ЦСКА от края на 80-те. Тогава е помощник в щаба на Димитър Пенев и показва всичко на младите.

Снимки: Иван Григоров

Както се видя - научили са нещо от Бат Петьо!

Жеката е пет пъти шампион на България, четири пъти носител на Купата на страната, има "Златна обувка" и две "Бронзови обувки" за най-добър голмайстор в Европа.

Селектиран в идеален отбор на света има и мач, и гол за него. Случва се в бенефисен мач на великия Лев Яшин, а край него са Джаич, Боби Чарлтън, Герд Мюлер и друг българин - Христо Бонев.

Шесткратен голмайстор на първенството у нас, а преди 3 години на рождения му ден, агитката на ЦСКА вдигна хореография със снимка от златните му времена и надпис: "Вълшебният стрелец".

Ние предпочитаме да го наричаме Голмайстор на нацията, както и до днес в Германия говорят за Герд Мюлер, в Испания за Раул, а във Франция за Копа.

Той е българският отговор.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА СНИМКИ НА ЖЕКОВ ОТ НАЙ-СИЛНИТЕ МУ ГОДИНИ>>>