Това бе един от най-запомнящите се моменти в историята на световните първенства.

В 19-а минута на продълженията от двубоя-финал между Франция и Италия на Мондиал 2006 се случи нещо емблематично.

Един от най-добрите играчи за всички времена - Зинедин Зидан, шокира света и го остави без дъх, след като заби главата си в гърдите на Марко Матераци.

Моментът бе стряскащ, защото Зизу е образец за класен футболист и човек, както и етикет за феърплей. Доказвал го е във всичките си години на активен футболист, както и след това. Та това е човекът, който за нищо на света не падаше на тревата дори и когато защитници го ритаха в глезените, докато докосва топката със своята запазена марка.

Embed from Getty Images

Но на финала дори и на него нервите не издържаха. Малцина успяха да видят случилото се в реално време, тъй като то бе на другия край на игрището спрямо позицията на топката.

Но на повторенията се видя как Матераци страстно отправя думи към французина, които откровено разгневиха Зизу.

Последвалата реакция доведе до червен картон на играча, който донесе Световната купа на Франция през 1998-а. Така той остави отбора си с човек по-малко до края на продълженията, а в дузпите "петлите" загубиха.

Embed from Getty Images

Моментът беляза края на Зидан с националния отбор и във футбола изобщо, въпреки че две години по-рано магьосникът с топка в крака отложи предварително планирано отказване.

Ембематичният инцидент открадна заглавията след финала и стотици спекулации за това какви реплики точно си размениха двамата се родиха сред медиите и разговорите на най-обикновените фенове.

Твърденията, че Матераци е говорил за майката на Зизу, както и че го е провокирал с расистки намеци за тероризъм, се оказаха погрешни. В крайна сметка неприятният разговор е имал следните реплики, макар да чакахме няколко години двамата участници в него да го разкрият:

Зизу (след поредното задържане от Матераци): "Искаш фланелката ми ли? Ако държиш, ще ти я дам след мача.

Матераци: "Предпочитам сестра ти, която е к***а".

Embed from Getty Images

Самият Матераци призна за думите, които е изрекъл, но смята, че реакцията на съперника му е била прекалено импулсивна.

Зидан сподели, че е чувал такива реплики по свой адрес по време на целия мач. Италианецът ги е повтарял, за да скъса и последните нерви на гениалния футболист. И успя.

"Това бяха думи, които са много по-силни от каквито и да е действия. Казват ти ги веднъж, втори път, но на третия просто превърташ. Преди всичко съм мъж. Предпочитам да ме ударят в лицето, отколкото да ми говорят по този начин", заяви французинът.

Той дълго не обелваше дума по медиите за инцидента, но в крайна сметка даде интервю пред местния Canal+. Заяви, че действията му не са оправдани и че съжалява за всички деца, които са станали свидетели на постъпката му.

Кадърът, в който Зизу минава с наведена глава покрай Световната купа след червения картон, се запечата в паметта на всички фенове на "петлите".

Но въпреки това доскорошният наставник на "Реал" бе посрещнат като герой в страната след края на онзи Мондиал в Германия. И до ден днешен всички са на негова страна и оправдават постъпката му.

Самото действие на Зидан се превърна в интернет хит и бе повод за насмешка, колажи и пародийни видея. Дори се стигна до там да бъде издигната 5-метрова статуя от алжирски скулптор в Париж, която изобразява действието на капитана. За жалост обаче тя бе премахната три седмици по-късно.