"Аз съм роден за това. Всъщност, роден съм да летя, но това още не е посилно за човек. Затова го правя в овчарския скок".

Той е само на 20 години, идва от Швеция и по немалко неща прилича на най-популярния спортен износ на тази страна за последните поне 3 десетилетия, след залеза на Бьорн Борг.

Подобно на Златан Ибрахимович, този нов феномен не е скромен, не е скучен и няма прегради за амбициите му към върховете в спорта.

Името му е Арманд Дуплантис, а за десетина дни през февруари 2020-а той счупи световния рекорд в овчарския скок. Два пъти. Първо скочи 6.17 м в Полша, а в събота стигна 6.18 м в Глазгоу.

Embed from Getty Images

И двете постижения са в зала, което не пречи светът вече да говори за него. Ирония, като се задълбочим около прякора му.

Наричат го Мондо. Може би удобен момент за старт на историята. Мондо значи "свят, световен", на италиански език. Приятел на татко му Грег, който също е състезател в овчарския скок, лепва прякора на хлапето.

Днес той е популярен сред феновете на леката атлетика като Мондо Дуплантис. Толкова често се използва това, че никой не се замисля, че е просто прякор.

А колко е подходящо... Момчето е родено преди 20 години в Лафайет, Луизиана. Американец по местораждане (и мислене, както сам би ви казал), но наполовина швед.

Майка му Хелена е от скандинавската страна, също лекоатлетка. Таткото Грег, споменат вече, е от Ню Орлиънс. Двамата се запознават в LSU - университета на на Луизиана, любовта пламва и в нейния огън се появяват четири деца - три момчета, от които Арманд е най-малък, и едно момиче.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Семейството живее в САЩ, но и в Авеста, Швеция, където таткото е изградил малък сектор за овчарски скок направо в градината на къщата им. Когато Мондо решава, че ще се състезава професионално, избира Швеция. И започва усилено да учи майчиния език, който до този момент знае повърхностно.

Той е швед, но... някак не съвсем. Нещо като Златан, приеман дълги години с противоречиви чувства в родината му, въпреки че е най-голямата спортна звезда на страната от Борг насам. Пак заради произход, различия в поведение и манталитет, и т.н.

Арманд Мондо Дуплантис е бил "дебелото хлапе" в училище, защото е изглеждал на останалите твърде набит. Всъщност, за възрастта си, той просто е имал твърде здраво тяло, тренирано ежедневно от таткото и майката. Тичане, скачане, плуване.

"Аз се състезавах в ерата на Сергей Бубка - разказва таткото. - Като дете Арманд е чувал многократно за него, разказвал съм му как чупеше рекорди с лекота. И исках да стане като него, а да надмине мен."

Върховото постижение на Грег е 5.80 м. Синът му го надминава, когато е на 17.

"Не съм вярвал, че ще съм световен рекордьор толкова бързо - казва Мондо. - Но знаех, че съм най-добрият. Аз съм роден за този спорт и само той ме интересува на света. Нищо друго. Искам да поставя такива рекорди, че да не бъдат подобрени, докато съм жив. Заради атлетиката дори изоставих пържените храни, а аз съм от Луизиана, знаете ли какво значи това!?"

Овчарският скок има своята история, в която блести едно име. Сергей Бубка е първият, постигнал 6 метра, както и един от само тримата, които са го правили.

Украинецът чупи рекорда си 35 пъти (17 на открито и 18 в зала), като стига до 6.14 м през 1994-а. Отне цели 20 години на Рено Лавилени да постигне непостижимото - 6.16 м, и то в Донецк, в Украйна!

Сега е времето на Арманд Дуплантис, който скочи два пъти с по един сантиметър нагоре за десетина дни и накара светът да говори за "следващия Болт" на атлетиката.

На него това му харесва.

"Знам кой е Юсеин за този спорт и колко много е направил. Ако мога да постигна такава популярност и хората да гледат състезанията заради мен, супер. Но е най-важно да печеля. Нормално е да съм популярен, защото съм добър", казва с типичната си самоувереност Мондо.

Той е като студент, който отива на тест без притеснение. Все едно има пищовите и няма съмнение, че ще го направи без грешка.

"От дете е изключително уверен в това, което прави - казва майка му Хелена. - Никога не се колебае. Когато сбърка, не се самоукорява, а просто започва пак, по друг начин. Винаги върви уверено към целите си."

За него вече правят филм, тъй като големият му спонсор от четири години е компанията "Ред Бул", която гради стратегия около младите таланти в спорта, които "летят". Дуплантис се състезава съвсем не в екстремен спорт, но е най-близко до това с полетите си над летвата в овчарския скок.

"Роден да лети", така кръстиха филма, който скоро ще е готов.

На Мондо това заглавие му допада, бъдете сигурни.

---

Име: Арманд Дуплантис, 20 години

Националност: Швеция/САЩ

Постиженията му дотук:

2015 г.: Световен шампион до 18 г. в Колумбия (5.30 м)

2016 г.: Трети на Световното първенство до 20 г. в Полша (5.45 м)

2017 г.: Европейски шампион до 20 г. (5.65 м), девети на Световното първенство за мъже (5.50 м)

2018 г.: Осми на Световното първенство (5.70 м), Световен шампион до 20 г. (5.82 м), Европейски шампион за мъже (6.05 м)

2019 г.: Втори на Световното първенство за мъже (5.97 м)

2020 г.: Победи на туровете от Световната купа в зала в Полша и Шотландия (6.17 и 6.18 м), с две подобрявания на световния рекорд.