"Плачи вече подписа договора си за 2 + 2 години. При класиране на Световното първенство през 2014 година той ще бъде продължен автоматично", каза членът на УС на БФВолейбол Любо Ганев.

Плачи беше утвърден на поста със 8:7 гласа срещу досегашния наставник Найден Найденов на заседание на Управителния съвет на централата преди седмица. В последните четири години той беше асистент в щабовете на Силвано Пранди, Радостин Стойчев и Найден Найденов.

Найден Найденов пък се съгласи да остане в новия щаб на Плачи като помощник треньор. Найденов пое състава през юни и изведе България до четвъртото място на Олимпийските игри в Лондон преди месец, а тогава беше Плачи негов помощник на поста анализатор.

"Когато станах старши треньор на този отбор оставих своето его назад в името на волейбола. Създадох един колектив и дадох възможност на всеки да работи по най-добрия начин. За мен всички бяха равни. Това беше един нов и успешен метод, за да постигнем този исторически успех", коментира Найденов.

"Получих подкрепа от отбора и доверие от хората от Управителния съвет. Камило също пожела да остана, за да запазим щаба, с който постигнахме такива добри резултати. Тази подкрепа ми показа, че към полезен на този отбор и това ми даде основание да остана като помощник-треньор. Има някаква болка в мен, но превъзмогнах всичко в името на волейбола. Целта ми естествено е след това аз да поема националния отбор", допълни той.

В договора на Найденов има клауза, че той може да води и клубен отбор. През миналия сезон той изведе Марек-Юнион Икони до титлата.

"Едно от нещата, които исках, е да запазя работата си на клубно ниво. За мен беше важно да остана треньор, да се развивам. . .", каза Найденов.

Плачи пък ще остане само старши треньор на България и ще осигури нов анализатор за нуждите на националния отбор.

"След Олимпиадата получих предложение да стана първи треньор. Веднага осведомих Найден за това, защото така е коректно. В крайна сметка федерацията взе крайното решение. Моето желание беше да запазим щаба, защото смятам, че с Найден работихме добре", коментира Плачи.

"Първата ни важна цел и задача е участието на Световно първенство през 2014 година. Това е и основната клауза за продължаването на договора с още две години. Същите са условията и за Найден. Естествено ще направим всичко възможно за силно представяне на Европейския шампионат и в Световната лига", допълни той.

Италианецът заяви, че ще опита да върне в състава Матей Казийски и Андрей Жеков, които обявиха че се отказват от националния отбор преди Олимпиадата в Лондон.

"Още не съм говорил с Матей и Андрей. Те са много важни играчи и ще направим всичко възможно да ги върнем в състава", каза Плачи.

Любо Ганев обясни, че федерацията е избрала новия старши треньор измежду кандидатурите на Плачи и Найденов.

"Още преди Олимпиадата обявихме, че Найден ще води отбора с договор до 31 август, а след това ще обявим конкурс. Вариантите бяха два. Никой друг не изяви желание да се кандидатира", обясни Ганев.

"След огромния успех в Лондон беше нормално да искаме да запазим щаба. Обсъдихме двете кандидатури. За съжаление само един може да бъде първи треньор. Гласуването беше много оспорвано. Радваме се, че успяхме да осъществим идеята си да запазим щаба", каза още Ганев.