След като женският национален отбор на България си осигури място в елита на Лигата на нациите и догодина, идва ред и на мъжете да го направят.

Задачата изглежда сравнително лесно изпълнима, въпреки че балансът на отбора ни от 1 победа и 7 загуби дотук в турнира би могъл да ви говори друго. Но България има 6 точки, а остават 4 мача, в които държи съдбата си в своите ръце.

Днес в 18 часа играем с Италия в Гданск (MAX Sport 3 HD предава всички мачове на тима ни). Съперникът е сигурен участник във финалите като домакин, но въпреки това играе с пълни сили в надпреварата и е 6-2 дотук, победен само от Франция и Япония. Двубоят ще е много труден за отбора на Ники Желязков, а дори два спечелени гейма и точка могат да се окажат безценни.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРИЯ И КОНКУРЕНТИТЕ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ>>>

В четвъртък от 18 часа срещаме Словения, в петък играем с Нидерландия (15 часа), а в събота - срещу Китай. И трите съперника са от т.нар. Чалъндж група в изключително заплетения регламент. Преведено на нормален език - това са отбори, които могат да отпаднат и са ни преки конкуренти.

Китайците, както и Канада, която няма да срещнем в последните си 4 мача, имат точки, колкото и ние - 6. Австралия е последна с 2, които взе от нас в София (биха ни с 3:2). Победа над Китай в събота реално би следвало да стигне на българите, но всеки гейм и успех тази седмица е ценен и ще помогне.

Проблемите с контузии са ясни, както и фактът, че продължаваме да даваме почивка на някои от звездите, за да ги запазим за световното първенство, започващо в края на август.

А младият ни ас Алекс Николов също има травма и няма да бъде рискуван във всеки от мачовете тази седмица. Вероятно ще играе с китайците, където се очертава да бъде окончателно решено всичко (но може да се случи и много преди това).

Конкурентите имат съвсем нелека програма и е възможно дори с четири загуби да останем в елита на Лигата на нациите. Австралия, например, играе срещу Япония, Германия, Аржентина и Франция...

Нашите обаче трябвя да решат сами нещата и да не чакат други резултати.

Изпитанията започват днес в 18 часа.