Националният волейболен тим на Русия, който в Токио официално се казва Руски олимпийски комитет, ще се бори за златните медали.

Руснаците детронираха шампиона Бразилия, побеждавайки го с 3:1 гейма (18:25, 25:21, 26:24, 25:23).

Така за първи път от Сидни, няма да видим бразилците на финал в мъжкия волейбол. Те бяха част от мача за титлата на последните четири Олимпиади, като на два пъти спечелиха титлите (2004, 2016) с победи над Италия, а на два пъти трябваше да се задоволят със среброто.

В единият случа - през 2012-а, титлата отиде именно при Русия след драматично 3:2 на финала. А руснаците също по традиция са в разпределението на медалите, след като за шести пореден път достигат поне до полуфинал.

В мача за златото те очакват победителя от двубоя между Франция и Аржентина.

А днес двубоят започна добре за бразилците, които още в средата на първия гейм натрупаха преднина и спечелиха с доста убедителната и необичайна за такъв мач разлика от 25:18.

Във втората част обаче нещата се преобърнаха, като той премина по сходен начин, но в обратната посока. Още в началото руснаците натрупаха преднина от 6-7 точки, която поддържаха до самия край и заслужено спечелиха.

Доста по-драматични бяха последните два гейма. До голяма степен ключов момент бе, когато в третата част Бразилия водеше с 20:12, но допусна изравняване при 23:23.

Тази невероятна серия на руснаците сякаш пречупи психически Селесао. Геймът стигна до 24:24, а атака на Егор Клюка и блокада на Куркаев решиха нещата в полза на Русия.

Четвъртият гейм вървеше точка за точка, но отлична блокада на Максим Михайлов даде аванс от 24:22 на Русия в самия край, а малко по-късно забивка на Егор Клюка бе и последната точка в мача, пратила Русия на олимпийски финал.