Тази вечер каталунците обърнаха резултата, след като Токеро вкара за баския тим в деветата минута, а в първите 20 минути "рохибланкос" надиграха категорично именития си съперник. Гол на Туре Яя (31) и симфония в синьо-червено след почивката оформиха успеха. Точни през второто полувреме бяха Меси (55), Боян Къркич (60) и Чави Ернандес (64). Това е 25-а Купа на Краля за Барса срещу 23 за Атлетик.
Гуардиола не заложи на оптимален състав предвид желанието да даде шанс на игралите силно в турнира Пинто, Бускетс и Боян Къркич. Капитанът Пуйол застана на левия бек в отсъствието на наказания Абидал, а Туре Яя беше поставен в центъра на защитата, подобно на реванша с Челси. Баските заложиха на най-доброто, разчитайки в предни позиции на голмайстора Фернандо Йоренте и Токеро.
"Лъвовете" стъпиха по-добре на терена и заиграха по-организирано в първите минути. В четвъртата минута вратарят на "блаугранас" Пинто блокира удар с глава на Токеро при първата изгодна възможност в срещата. Нови два добри шанса за "червено-белите" се откриха секунди преди първото попадение. Центриране на Йесте мина в опасна близост, но нямаше кой да го засече, а след това Пинто спаси майсторски много хубав удар на Хави Мартинес.
В деветата минута обаче опитният страж нямаше какво да стори и Токеро хвърли в екстаз Страната на баските. Гологлавият щурмовак вкара с глава след корнер, като не остави шансове на Пинто. В тези минути считаният за най-добър отбор в света играеше по-слабо от нахъсания си опонент.
Много деен за "рохибланкос" беше младият полузащитник Хави Мартинес. Първият шанс за лидера в Ла Лига дойде в 20-ата минута. Голмайсторът Самуел Ето'о беше изведен фронтално пред вратата, но загуби битката със стабилния Аморебиета. В 26-ата Барса отправи първия си удар в очертанията на вратата, но Ираисос спаси шута на Ето'о. В 31-вата минута играещият в центъра на защитата Туре Яя преодоля двама футболисти и със силен и изненадващ удар от 23 метра матира стражът на Атлетик, като топката мина и между краката на бранител.
Котдивоарският футболист стреля с плътен шут в долния ляв ъгъл на Ираисос за 1:1. След попадението Барса пое тотално диригентската палка и баските почти не направиха атака до почивката. В 33-ата минута Меси напредна и разтегли надясно към Алвеш, чието остро и ниско центриране обаче не намери адресат. В 44-ата минута Дани Алвеш пък стреля страховито от 30-метров фаул и топката профуча метър встрани.
Като цяло Атлетик започна по-силно полувремето и заслужено поведе, но голът на Туре Яя натика "червено-белите" в собствената им половина и даде импулс в играта на каталунския отбор.
След вихрени първи секунди на втората част тимът от Билбао заигра по-дефанзивно. В 48-ата минута многоходова акция стигна до Меси в наказателното поле, но опасният изстрел беше спрян от крак на защитник. В 52-рата дълъг пас на вратаря Ираисос беше отклонен опасно към Токеро, който обаче не можа да стреля точно от малък ъгъл. Секунди по-късно при ответната атака Меси се пребори със защитата, но ударът му с външен отблизо мина високо от целта. В 54-ата опасен пробив на Алвеш поднесе топката на крака на Меси, който от дъгата стреля опасно, но стражът изби. Секунди по-късно натискът на Барса даде чакания голов резултат и Лео се записа сред голмайсторите за 1:2. Ето'о нахлу отдясно стреля остро, Ираисос изби на дузпата, откъдето Меси овладя и с безпощаден шут прониза мрежата.
120 секунди по-късно сякаш нямаше сила, която да спре Ето'о пред гола. Камерунецът получи извеждащ пас и стреля, но топката по чудо не влезе зад слисания вратар. Бърза акция на каталунците в 59-ата минута все пак вкара третия гол в полза на "синьо-червените". Чави изведе Боян Къркич пред наказателното поле, 18-годишният суперталант овладя и с премерен диагонален изстрел намери долния ляв ъгъл на противниковата врата - 1:3. Секунди по-късно изнервената публика на "лъвовете" хвърли предмет по канещия се да бие тъч Дани Алвеш и бразилецът трябваше да получи лекарска помощ. В 64-ата минута прекрасно изпълнение от фаул на Чави Ернандес покачи наглед недостижимо резултата - 4:1 в полза на "блаугранас".
29-годишният халф завъртя топката над стената от привидно малък ъгъл, кълбото се чукна в сглобката и влезе, като попадението доближи още повече Барса до първия трофей през сезона. В 66-ата минута Йоренте беше на косъм от попадение в полза на губещите, но техничният му удар с глава облиза страничната греда на Пинто. До края срещата продължи да е отворена с положения и пред двете врати, но при липса на последния пас. В 83-ата минута показна комбинация изведе Ето'о на метър от малкото наказателно поле, но Саму подцени вратаря. Три минути по-късно отново голаджията на "лос кулес" пропусна от 11 метра. Въпреки че не вкара попадение Саму отново беше с ключов принос за каталунския успех.
Триумфът в турнира за Купата на Краля е първа от трите големи крачки на Барса за исторически требъл на "Камп Ноу", нещо непостигано дори и от Дрийм тийма на Йохан Кройф. Празнествата в Барселона почти сигурно ще продължат и през уикендите, когато "блаугранас" се очаква да завоюват 19-ата си шампионска титла.