Тази година в него участие ще вземат рекорден брой чуждестранни отбори. В надпреварата ще се включат децата от "Римини Крабс" (Италия), "Леотар Требиние" (Босна и Херцеговина) "Фока Крагуевац" (Сърбия), "Ангели Скопие" (Македония) и "Пантерс Б.А. Кавала" (Гърция). От нашата страна представител ще бъде домакинът и организатор "Буба Баскет".

Сръбският "Фока Крагуевац" е бил част от "Буба Къп" и през четирите досегашни издания, като през 2011 се пребори за титлата. Клубът може да се похвали с една от най-добрите детски школи в страната си, от която през тази година четири момчета, набор 99, бяха повикани в националния отбор за своята възраст.

За останалите гостуващи отбори това ще бъде първо участие в надпреварата. От всички тях организаторите очакват зрелищни баскетболни изпълнения.

Италианският "Римини Крабс" ще бъде воден от българския специалист Тина Димитрова, която от няколко години работи като треньор в школата на Ботуша. Другото интересно присъствие на турнира е босненският "Леотар Требиние", чийто собственик е баскетболната легенда от близкото минало Деян Бодирога.

Тази година в турнира ще играят деца, родени през 2001 година и по-малки. Мачовете ще бъдат в зала "Румен Пейчев" на стадион "Българска армия" от 20 септември (петък) до неделя (22 септември).

Официалното откриване на "Буба Къп" 2013 ще бъде от 16 часа в петък.