Те са най-новото име на баскетболната карта на България. Може и да сте чули за тях или по-скоро - да сте видели.

Клубът на Sofia Eagles "кацна" на сцената преди няколко месеца, при това в сътрудничество с най-актуалното име в родния спорт в последно време. Това на Александър Везенков, който вече прави така, че за България да се говори доста отвъд границите на страната ни.

Доскорошната звезда на Олимпиакос и ново попълнение на Сакраменто Кингс в НБА се превърна в лицето на софийските "орли" в наистина страхотен видеоклип, станал хит в социалните мрежи. И олицетворяващ основната цел на отбора - да бъдат запалени колкото се може повече деца по любимата на милиони по света игра.

Проектът поставя своето начало по-рано през 2023 година. А освен любовта към баскетбола и популяризирането на спорта, желанието на основателите на отбора е да се работи за устойчив модел на развитие и за социална ангажираност отвъд пределите на игрището.

Повече по темата разказва Николай Рашков - председател на управителния съвет на новосъздадения баскетболен тим, който стартира от най-ниското ниво на спортната пирамида. Eagles започват с два отбора при най-малките - съответно 8 и 10-годишни.

Възрасти, които са често пренебрегвани. Защото изискват най-голяма отдаденост и ресурс от треньорска гледна точка, а също както добавя той, нямат възвръщаемост в краткосрочен план.

Но идеята на "орлите" е дългосрочна и всичко се развива с поглед, насочен към бъдещето.

"Точно това е групата деца, които могат да изградят последващите възрасти нагоре и съответно ние да се радваме на спортисти, които да носят радост и успехи на България", разказва Рашков.

Отборът провежда заниманията си в две различни бази и разполага с общо шест игрища, на които треньорите Христо Ценов и Теди Буков, и двамата възпитаници на FECC - треньорската програма на международната баскетболна федерация FIBA, провеждат както отборни, така и индивидуални тренировки с възпитаниците си.

"В момента, в който структурирахме отбора като отбор и екипа, който да го поведе, за нас беше много важно да осъществим следващата крачка и да осъществим това партньорство с Александър Везенков", допълва той.

Рашков описва Везенков както всички други, и то с право - като най-големият успех на българския баскетбол и още по-важното, като прекрасен човек, който има визия за развитието на спорта в България. И желание да вкара колкото се може повече деца в залата и те да играят.

"Най-красивото в цялото това нещо бе, че той игра с децата. Подаде им ръка и им показа как трябва да изглежда един истински играч. Най-важното бе, че разширихме техния кръгозор. Освен че ги накарахме да мечтаят, те видяха, че мечтите им са по-близо и реално могат да бъдат осъществени", допълва председателят на клуба.

Самият Везенков също каза няколко, при това доста насърчителни слова, малко преди да потегли на голямото пътешествие към САЩ.

"Легендата на Олимпиакос Василис Спанулис ми каза, че за съжаление в спорта хубавите моменти са много по-малко, отколкото тежките. Искам да кажа на тези деца, че трябв да се трудят, трябва да си следват мечтите. И ако моята кариера или моят път помогне на едно дете да се запали, да иска да стане като мен или просто да иска да играе баскетбол, за мен ще е най-огромна радоста на света", заяви "Най-полезният играч" на последния сезон в Евролигата, завършил със загубен драматично финал от Олимпиакос срещу Реал (Мадрид).

"Орлите" имат и съвсем резонен подход към най-малките - топките са олекотени, а кошовете са свалени на по-ниска височина. Точно така, както започва и развитието на всички деца в баскетболна Европа.

А клубното лого и цялостната визия на отбора, също е направена със специален подход. С помощта на дизайнери на детски книжки от далечна Япония, които рисуват симпатичния орел, призоваващ децата с кратко и ясно послание - "Баскетбол?".

Николай Рашков е оптимист за развитието на българския баскетбол, но смята, че трябва да има държавна политика, която да помага на спорта да се развива. Вижда Sofia Eagles като нещо красиво и устойчиво, а след като бъде поставена широка основа, резултатите няма да закъснеят.

Първите стъпки вече са направени. "Орлите" се готвят да полетят високо, а всяко дете, което иска да опита - е добре дошло да го направи, тъй като тренировките са открити.