Сделка, която може да промени следващите няколко сезона в NBA беше постигната в първия уикенд след края на сезон 2018-19. Суперзвездата ЛеБрон Джеймс получи играча, когото нескрито желаеше за свой съотборник - Антъни Дейвис. Лидерът на Ню Орлийнс Пеликанс в последните седем сезона ще носи екипа на Лос Анджелис Лейкърс след година на спекулации, трудни преговори и немалко скандали.

Привличането на Дейвис в ЕлЕй праща обратно в града на Джаза трима от младите таланти на Лейкърс - Лонзо Бол, Брендън Инграм и Джош Харт, както и три бъдещи избора в драфта, включително и избор под номер 4 в тазгодишния драфт, който предстои идния четвъртък. Само времето ще покаже кой от двата тима е извлякъл максимума от този трансфер, но е факт, че с привличането на Дейвис балансът на силите в лигата се променя драстично. Той е шампион при колежаните през 2012г. с Кентъки, а за седем сезона в лигата има шест участия в Мача на звездите, три пъти е избиран в идеалния отбор на сезона, три пъти е бил лидер по чадъри в асоциацията, а средните му показатели са 23.7 точки и 10.5 борби на мач.

Снимка: Getty Images

Тежкото крило с прякор "Веждата" причини редица главоболия на двата отбора през последните месеци след като публично обяви желанието си да напусне своя тим в хода на изминалия сезон. Това се случи дни след като той смени досегашния си агент с Рич Пол - приятел на ЛеБрон Джеймс от дете и собственик на агенцията, която представлява Краля. Още тогава мнозина прозряха, че желаната нова дестинация в кариерата на Дейвис е Лос Анджелис, но за да се стигне до това паднаха много жертви. След неуспешни преговори през февруари, когато Лос Анджелис за първи път се опита да осъществи трансфера, се стигна до напрежение и в двата отбора. Генералният мениджър на Пеликанс Дел Демпс беше уволнен, а сезонът на Лейкърс завърши с оставката на легендата Меджик Джонсън като президент на тима. Треньорът на Лейкърс Люк Уолтън също беше освободен след поредния незадоволителен сезон, а голяма част от отбора призна, че спекулациите за трансфер на Антъни Дейвис и неясното бъдеще пред младите играчи са били сред основните причини за лошото представяне и климат в тима до края на сезона. 

Getty Images

С привличането на Дейвис Лос Анджелис приема и последната година от настоящия му договор за малко над 27 милиона долара, а очакванията на всички отвъд Океана са, че въпреки обявените намерения да се възползва от статута си на свободен агент през лятото на 2020г, Дейвис ще подпише дългосрочен договор с Лейкърс. Очакванията са тима да опита да се подсили с още една звезда, а всички погледи са насочени към Кемба Уокър и Кайри Ървинг, заради липсата на основен гард в състава на тима от Лос Анджелис. 

Любопитен факт около сделката, която събира две от най-големите имена в най-силното баскетболно първенство в света е, че Дейвис и Джеймс може да си партнират и в кино продукция в следващите месеци. Втората част от "Космически забивки" е с главно действащо лице ЛеБрон, а снимките предстоят това лято като за никого няма да е изненада да видим и Веждата в дългоочакваното продължение на касовия хит от 90-те.