Торонто взе инициативата във финалите на НБА, след като спечели първата среща срещу Голдън Стейт със 118:109 в своята зала.

Мачът бе исторически - за първи път финална среща се играе в Канада, а преди нея медиите нарекоха това дори "завръщане на баскетбола към корените му". Все пак човекът, който се смята за откривател на играта - Джеймс Нейсмит, е канадец.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Торонто спечели първите две части и водеше с 10 т. на полувремето (59:49), без да допусне нито за момент колебания. Успехът дойде с 32 т. на Паскал Сиакам за домакините, прибавени към 23-те на звездата им Кауай Ленард. Марк Гасол вкара 20 т. за Торонто, от само 10 изстрела!

Стеф Къри заби 34 т. за гостите, като това бе недостатъчно в мача, изпълнен с нерви и прибързана игра на шампионите.

Голдън Стейт е на пета поредна финална серия в НБА, спечели три титли в последните 4 години и е считан за фаворит да го стори отново. Но със сигурност го чакат изключителни мачове по пътя към шампионските пръстени.

Торонто изглежда в отлично състояние.

Не мина без шоу - изпълнения на мегазвезди подгряха залата около час преди мача, а Дрейк, който е от Торонто, се появи край игрището в ролята си на суперфен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бе облякъл екип на Дел Къри, бащата на Стеф, който играеше за Торонто в края на кариерата си (1999-2002 г.). Именно в тази зала настоящата звезда на Голдън Стейт и НБА прави първите си стъпки като хлапе, гледайки и мачовете на татко си. Явно Дрейк опитваше да разконцентрира Стеф като го върне към онези мигове, но Къри остана железен и вкарваше отвсякъде. Не стигна на тима му.

След края Дрейк ядоса Дреймънд Грийн от гостите, който дори опита да му налети. Рапърът казал на играча на Голдън Стейт обидни думи в стил "пълен боклук сте".

Явно напрежението и психоатаките в тези финали тепърва започват. Вторият мач отново е в Торонто, където ще е и двубой №7, ако се наложи да има такъв.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos