Светът на мъжкия професионален бокс със сигурност не е място за жени, освен тези край ринга, които дефилират с табели преди всеки рунд. Не такъв обаче е случаят на Денис Дъглин, наричан от всички в спорта "Момчето на мама".

И ако в доста случаи подобно определение се използва с леко подигравателна цел, то 32-годишният Дъглин не вижда нищо лошо, а дори се гордее с прякора си.

А причината за него е, че треньор на Денис е ... именно майка му. Тя стои и в ъгъла му по време на всяка битка.

"Да, аз съм момчето на мама и това е просто прекрасно. Че кой е по-добър от нея?

Поне съм убеден, че в ъгъла ми стои човекът, който най-силно от всички на този свят желае победата ми", разказва боксьорът.

Американецът също така уточнява, че освен да иска успех на всяка цена, за майка му най-важна е и неговата безопасност. А това също е ключово между въжетата:

"Винаги се притеснява за мен, следи за моята безопасност. Освен тежките тренировки, които правим, тя се старае и винаги да съм вън от опасност".

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Разбира се, Денис Дъглин е далеч по-популярен с факта, че е трениран от майка си, отколкото с изявите си на ринга. В такъв свят живеем, че детайли като този са много по-ярки от това да нокаутираш някого.

Той има 29 мача, от които е спечелил 22. Всички те са на средно ниво в САЩ, като единствената му международна изява бе преди години, когато загуби от Джордж Гроувс в Ливърпул.

И докато често боксът се оказва единственият път за бягство от гетото на доста млади афроамериканци, при Дъглин случаят не е точно такъв. Оказва се, че той изобщо не е искал да се боксира, дори в началото го е правил с голямо нежелание.

Едиснтвената причина да тръгне по този път, разбира се е майка му.

"Всичко започна след едно сбиване в училище, когато нещата не приключиха добре за сина ми - разказва майката София. - Тогава реших да започна да го тренирам, за да може да се защитава.

Самата аз съм се занимавала с бокс за кратко, по това време работех и в една зала. Та точно аз съм и причината той да се занимава с този спорт. Колкото и да му бе неприятно, винаго го насърчавах да продължава с тренировките.

Той изобщо не харесваше бокса, не го понасяше. Сега обаче го обича, а двамата си прекарваме страхотно в тренировките и пътешествията около мачовете".

Двамата признават, че София контролира абсолютно всеки един аспект от живота на сина си, освен избора на жени. Тя е правила опит да наложи мнението си и в тази сфера, но Денис се е противопоставил. Колкото до спортното им сътрудничество, нейният авторитет не подлежи на никакво съмнение.

"В миналото доста пъти съм си мислил, че мама не е права. По-късно обаче, докато си говорех с мои колеги разбирах, че техните треньори им дават същите съвети.

Днес съм на сто процента сигурен, че майка ми е сред най-добрите треньори в света. Макара да съм виждал подигравателните погледи, аз съм убеден, че тя е правилният избор за кариерата ми", казва Дъглин.

Очевидно той няма никакво намерение да сменя човека в ъгъла си. А леко странният за бокса прякор "Момчето на мама", всъщност доста го радва.