Европейският вицешампион в категория до 52 килограма Даниел Асенов отпадна на осминафиналите на европейската олимпийска квалификация по бокс в Лондон.

Българинът отстъпи по точки пред турчина Батухан Чъфчъ след неединодушно съдийско решение (28:29, 30:27, 28:29, 30:27, 28:29).

Двама от реферите край ринга присъдиха победа и в трите рунда за Асенов, но другите трима отсъдиха в полза на Чъфчъ победа с по 2:1 рунда, което донесе и успеха на турския боксьор, който пък му донесе и квота за Олимпийските игри в Токио.

Асенов започна по-колебливо срещу по-високия съперник, но постепенно успя да го притисне към въжетата и категорично бе по-активният боксьор в последните два рунда. Двамата обаче си размениха серия от тежки удари в главите и в крайна сметка може би аркадата, която се отвори над лявата вежда на българския отбор донякъде подлъга част от съдиите.

За Асенов остава надеждата за класиране за японската столица през турнира в Париж, който трябва да се състои по-късно тази пролет.

В края на вечерната сесия на ринга ще се качи и друг българин - Симеон Чамов в категория до 75 килограма.

Това ще бъде и краят на олимпийски турнир в Лондон, който както бе обявено по-рано днес няма да завърши заради заразата от коронавирус.