Тайсън Фюри спечели луд 12-рундов мач в тежката категория на бокса срещу Ото Валин, като на моменти битката напомняше култовата лента "Роки".

Окървавен от огромна аркада над дясното му око, Циганския крал все пак надигра и победи шведа Валин, който изобщо не се посрами с представянето си. Това бе класика в тежката категория с размяна на удари, мъжка битка без нечисти изпълнения и никакъв сценарий. Просто боксово зрелище!

Фюри се появи в залата в Лас Вегас загърнат в наметало с цветовете на Мексико, които красиха и ръкавиците, и шортите му. На главата му имаше сомбреро.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британецът уважи националния ден на независимостта на страната, като хиляди мексиканци през този уикенд по традиция идват в Лас Вегас, а много от тях бяха в залата. Този жест ясно насочи подкрепата им към Тайсън, който започна уверено в мача.

Но шведът Валин се оказа корав тип, който изобщо не робува на респект към големите имена. Неизвестен за хората извън бокса, той издържа и дори бе по-добър в първите два рунда, а в третия се стигна до ключов момент.

Не се видя кога бе ударен, но над окото на Фюри се появи огромна аркада. Раната бе брутална, а кръвта просто не спираше.

Минути по-късно бе потвърдено, че нараняването не е от случаен сблъсък с глави, а е от целенасочен удар на Валин. Това означаваше, че ако съдията Тони Уикс спре боя заради аркадата, Фюри губи.

Това ясно промени стратегията на Циганския крал, който нямаше как да играе на тактики. Той директно тръгна да решава боя с нокаут. И стана шоу.

Между рундовете кърпите не стигаха за кръвта, която покриваше лицето на Фюри. Но в трите минути между въжетата от третия до 11-ия рундове, британецът показа класа.

Той разтресе с десетки тежки удари тялото, ребрата на Валин. В главата също попаднаха немалко точни попадения.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Особено тежки за Ото бяха деветият и десетият рундове, а в 11-ия вече и двамата бяха много уморени. Преди последната част шведът ясно разбираше, че изостава по точки, защото ударите бяха 104-65 (като попадения) за Фюри.

Валин намери сили отнякъде и атакува в 12-ия рунд, като с два много силни удара почти събори Тайсън. Британецът вече едва си вдигаше ръцете, отстъпваше и чакаше края. Шведът също нямаше сили за нова атака.

Зрелището завърши с двама окървавени и ужасно уморени боксьори в стил "Роки", като обаче кръвта по Валин бе от съперника му.

Решението на съдиите бе категорично - 116-112, 117-111, 118-110.

Като вероятно рундовете са или 9-3 в полза на Фюри, или 8-3 и един равен, в зависимост от прочита на тримата арбитри. Тайсън вдигна ръце, Валин също бе горд и доволен от представянето си.

"Направих всичко възможно, показах колко добър боксьор съм, и то - вероятно срещу най-добрия", каза шведът.

"Господ ми помогна - ревеше Фюри пред микрофоните. - Бих се с голям боксьор, този корав швед не се отказваше. Следващият е Дионте Уайлдър! Вива Мексико! Днес е специален ден за мексиканците и им благодаря за подкрепата."

След което Фюри показа класа за пореден път: "Нека баща ти почива в мир, Ото! Знам, че е бил горд да те гледа днес!" Бащата на Валин почина седмици преди боя.

Така завърши една битка, която си струваше гледането. Напоследък в боксовата тежка категория такива не останаха много.

Но това си беше класика.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos