Тя е най-младият професионален скейтбордист в света и има 325 хиляди последователи в социалната мрежа Инстаграм.

Скай Браун е едва на 10, но има амбицията да стане най-младият олимпиец на Великобритания на предстоящите игри в Токио. С нея ни запознава вестник Guardian.

Ако Браун се класира на Олимпиадата на възраст от 12 години и 15 дни ще счупи рекорда на Маргъри Хинтън, която на 13 години и 43 дни се състезава на 200 метра бътърфлай в плуването през 1928-а в Амстердам.

"Надявам се да ида в Токио, за да покажа на всяко момиче, че може да направи всичко" споделя Браун, която се качва на скейтборда едва на 4.

Родена е в Миядзаки, Япония и майка й е от там, а баща й е англичанин.

"Когато имаш дъщеря, искаш да я "обвиеш в памук", но скейтбордът беше единствената играчка, към която тя се връщаше. По-големите й се подиграваха, но тя имаше собствена мисия", споделя баща й Стю.

През 2016-а участва на първото си състезание, където се бори със съпернички два пъти по-големи от нея на години и ръст. Печелила е турнири във Великобритания, Естония, Швеция и Сингапур.

Тренира с брат си Оушън, който също е талантлив и се мотивира от нея. Въпреки че стават световноизвестни, баща им твърди, че са здраво стъпили на земята.

"Скейтингът никога не е бил с цел да победиш някого. За тях е само забавление и се стремим това да остане така. Предлагат им пари да се състезават навсякъде по света, да спят в скъпи хотели и да летят безплатно, но опитваме да ги дистанцираме от тези неща. Скай и Оушън не осъзнават славата и не искаме да им влиза в главата, но сме супер горди с тях", добавя бащата.

Люси Адамс, която е ръководител на скейтбординг отбора на Великобритания, твърди, че Скай е най-добрата в женското направление. Побеждавала е най-силните на международни състезания.

Във Великобритания вярват, че Скай има всички шансове да се класира за Токио. Припомняме, че скейтбординга ще дебютира на Игрите заедно със сърфинга, катеренето и каратето.