С изненадващ шампион завърши "Мастърс" надпреварата в снукъра, след като китайският дебютант на турнира Ян Бинтао спечели с 10:8 финала срещу ветерана и жива легенда Джон Хигинс.

20-годишният азиатец губеше с 3:5, за да постигне обрата си и да вземе титлата.

Той става най-младият шампион в турнира от 26 години насам, но не успя да бие рекорда на Рони О`Съливън, който я спечели на 19.

Бинтао взе трофея и 250 000 лири от наградния фонд, които вървят с него. Той очевидно е следващата голяма звезда в този спорт, а Хигинс, видимо разочарован, намери сили да каже добри думи за човека, който го спря за титлата.

"Той е на същата възраст като сина ми - каза шотланският ветеран, вече на 45 г. - Естествено, че може да стане световен шампион. Играе с невероятно спокойствие и умение. Рядко съм виждал такива качества в 20-годишен младеж."

Преди турнира в залозите никой не слагаше като фаворит Ян. Той се котираше при 1:50 за титлата, далеч, далеч зад водещите играчи в снукъра. Но вече е №11 в ранглистата, има зад гърба си един от най-важните призове и е виждан като заплаха за асовете.

Преди пет години Бинтао стана световен шампион отборно с Китай, когато на финала би именно Шотландия с Хигинс в състава. Тогава бе само на 15 и изуми света, но никой не знаеше колко далеч може да стигне.

Тазгодишният "Мастърс" в залата в Милтън Кейнс, на север от Лондон, бе първият в историята без зрители. Китайският шампион призна, че това го е натъжило малко в иначе голямата радост.

"Емоционално е, щастлив съм - каза победителят. - Представял съм си как ще празнувам такава голяма победа, но сега съм спокоен. Няма хора, това отнема малко от момента, а и особено като знаем причината за това с всичко, което се случва в момента. Не се предадох, въпреки че не играех особено добре."