Фабио Якобсен е напълно готов да се състезава и ще пристигне в Турция до часове, за да се включи от неделя в Обиколката на страната. 24-годишният нидерлански колоездач едва не загина след зверска катастрофа на финалния спринт от първия етап в Тура на Полша през лятото на миналата година, когато сънародникът му Дилан Гроневеген го избута в предпазните огради встрани от трасето.

Падането и сблъсъкът в метален стълб можеха да струват живота на Фабио, който бе спасен от първа помощ на мястото, а после и в болницата в Катовице, където го закараха.

24-годишният Якобсен лежа в клиника в Полша, а после и в родината си, 37 дни. Той е претърпял 14 операции на крайниците, на лицето и на ключицата. Имал е няколко фрактури, както и сериозни прорезни рани по лицето и главата. Наранен бе и черепът му, както и мозъкът, но без сериозна травма там.

До ноември не бе ясно дали някога отново ще може да се състезава, но още на 10 януари Фабио бе на велосипеда за първи тестове и тренировки.

На 11 април, неделя, точно 250 дни след катастрофата (на 5 август миналата година), Якобсен ще стартира в Обиколката на Турция.

Той пак ще кара за отбора си "Куикстеп", с който бе и последното му състезание, завършило още в първия ден, в Полша.

Лекарят на тима Иван Ванмол призна, че такъв кураж и упорство в тренировките, каквито е показал състезателят, не се виждат често.

"Самият факт, че той отново ще се състезава, е невероятен - призна доктор Ванмол. - Освен това в него няма никакъв страх, психическата травма е преодоляна. Той няма да се уплаши в спринт, дори да е в сгъстена компания. Изключителен младеж, изпълва ме с емоции мисълта, че ще стартира отново. А аз съм човек на години и видял какво ли не в спорта ни.

Помня като вчера случилото се, аз мислих, че той умира там, на онази улица в Полша. Но той оцеля, пребори се и никога не си помисли, че ще се откаже."

Един от най-големите в съвременното колоездене, Марк Кавендиш, е участвал в тренировъчния лагер на отбора "Куикстеп" в Испания през февруари. Вчера той написа в Инстаграм:

"Не съм мислил, че на 35 години и след толкова състезания в колоезденето, ще има още нещо, което може да ме изуми и вдъхнови да се представям още по-силно. Всеки ден обаче гледах Фабио на лагера.

За мен е чест, че бях там и видях на какво е готов един човек, който толкова много иска да се състезава пак. Той не се страхува от нищо! Невероятно е, че ще участва в Турция!"

В същото време Гроневеген, виновникът за ужасната катастрофа, е наказан и не може да взима участия в официални надпревари до 5 май.

Той обаче също тренира и вероятно съвсем не е далеч денят, в който двамата отново ще се засекат на някой Тур.

Embed from Getty Images