Най-добрият плувец на България Антъни Иванов е пропуснал три допинг проверки по време на престоя си в САЩ и е нарушил кодекса на Световна антидопингова агенция, пише "24 часа".

В четвъртък великотърновецът трябва да се яви на изслушване пред комисията към олимпийския ни комитет, която се занимава с тези провинения. Той ще трябва да обясни и оправдае действията си.

Всеки спортист, който влиза в списъка за проверки на международната федерация, е длъжен да попълва всяка своя минута в специално приложение. По него се движат проверяващите на Международната тестова агенция, която пое всички проверки от няколко години.

Всеки спортист има право на до три пропуснати теста в рамките на една година, като в противен случай може да получи наказание.

След решението на комисията на олимпийския ни комитет то може да бъде обжалвано и от двете страни пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Иванов се състезава за университета "Вирджиния Тек", в който следва от 2019 г. Като национал на България плува в 7 финала на големи първенства в коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай.