Айк Мнацаканян донесе седма квота за българската борба и втора за класическия стил. В решителния полуфинал на олимпийската квалификация в "Арена Армеец" националът победи турчина Фатих Ченгиз, с 3:2 в категория до 77 кг.

Съперникът му е пети от Евро 2019-а, Айк пък има зад гърба си бронз от световно и европейско първенство.

С този успех Мнацаканян взе втора виза за класиците, като още на първата квалификация в Будапеща през март, участие за игрите си осигури и Кирил Милов (97 кг).

Преди това квоти спечелиха Георги Вангелов (57) в свободния стил, както и жените Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57), Мими Христова (68) и Тайбе Юсеин (62).

"Мечтаех да отида на олимпийски игри, мечтаех за тази победа. Много исках след такъв момент да прегърна треньорите си, както и направих, без които нямаше да стигна дотук. Не беше никак лесно, всяка една среща беше трудна. Но ние сме много сплотен екип. Искам да ви кажа, че на олимпийската квалификация в Будапеща аз не загубих, съдиите ми отнеха победата. Но това не ни пречупи. Работихме здраво, отстранихме грешките и ето че успяхме. Много се радвам, че зарадвах България с олимпийска квота и че ми дадоха шанс да се състезавам за България. Благодаря на Гриша Ганчев, който винаги ни помага. За такива моменти да се опишат трябват думи. А аз нямам такива...", заяви Мнацаканян минути след победат