Президентът на българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев оповести, че страната ни е получила домакинство на световна купа по паркур. Той даде интерво за БНР, в което говори и за случващото се в спорта по време на пандемията, както и за бъдещите планове, касаещи националните ни отбори.

"Официално сме спечелили кандидатурата за световната купа по паркур. Един от нашите състезатели пък очаква във виртуалната световна купа и се класира шестнадесети. Така ще бъдем домакини и на световна купа по спортна гимнастка, и на световна купа по паркур в София догодина", заяви Дунев и добави, че тази дисциплина се развива наистина сериозно и дори се говори за евентуално влизане в олимпийската програма.

Шефът на федерацията добави, че родната централа е кандидатствала по програма за солидарност към междунардоната федерация, за да получи специална помощ покрай загубите, породени от пандемията от COVID-19.

По думите му има минимална надежда България да се сдобие с още една олимпийска квота, освен тази на Дейвид Хъдълстоун. 

"Лени Медсън, която е националка на България, но тренира в САЩ, тренира с най-големия извънземен робот Симон Байлс. Тази американска гимнастичка е нещо невероятно. Тя тренира заедно с нея и това ще ѝ помогне много", каза още Дунев.

Байлс е четирикратна олимпийски и деветнадесеткратна световна шампионка, като в историята единствено Витали Шчербо и Лариса Латинина имат повече медали от нея.

Все още няма яснота дали европейското първенство в Баку в края на годината ще се състои, а освен това той сподели, че България планира да изпрати пет девойки и две жени на първенството на Стария континент.