Отборът на САЩ спечели трофея Ryder Cup с победа над Европа с 19-9 в най-дългоочаквания сблъсък в голфа. Мачът с 12 на 12 топ състезатели, бе в Хейвън, Уисконсин.

Американците празнуваха дълго с музика, пури, шампанско и бира след награждаването.

И имаше защо - тази разлика е рекордна в историята на надпреварата, а тя е почти стогодишна.

Два пъти досега европейците и веднъж - американците, бяха взимали приза с успехи от 18.5-9.5 точки (28 т. е максимумът, който един състав може да спечели в мача). Никой тим не бе достигал 19 точки.

Не е чак толкова голяма изненада, след като Европа има само един голфър в топ 10, докато американците имат цели осем. Десетият е от Южна Африка. Букмейкърите фаворизираха домакините преди Ryder Cup и се оказаха прави.

В петък първите две сесии на двойки бяха затворени при 6-2, в събота резултатът набъбна на 11-5, а в неделя при сингълите европейците спечелиха само три от 12-те сблъсъка - Рори Макилрой, Лий Уестууд и Йън Поултър записаха победи.

Всички в тима на Щатите бяха на ниво, а Дъстин Джонсън, световният №2 в ранглистата, стана първият голфър, който печели всичките си пет срещи в едно издание на Ryder Cup за САЩ от 1979-а насам.

Ryder Cup се печели едва за трети път от последните десет издания от американците, а следващото издание е през 2023 г. в Рим.