Еквадор продължава да е в потрес от убийството на най-силния лекоатлет на страната и национална икона - Алекс Киньонес. 32-годишният баща на три деца бе застрелян в неделя пред търговски комплекс в Гуаякил.

Причините за престъплението не са известни, а на погребението днес се стекоха хиляди в родния му град Есмералдас. Киньонес оставя семейство и много приятели, както и спомените за бронзов медал от Световно първенство в спринта на 200 м от Доха през 2019-а, и седмо място на Олимпиадата в Лондон 2012.

Той бе един от най-добрите на тази дистанция в света за последното десетилетие.

Погребението мина с музика и песни по улиците, както е традицията в Есмералдас. Процесията със затворения ковчег мина и през местния стадион, където Алекс за първи път е започнал да се състезава.

Но имаше не само музика, а и гняв, и опит за бунтове, като хората бяха възмутени и викаха "Справедливост". Според тях полицията в страната не се справя с бруталната улична престъпност. Часове след смъртта на Киньонес, Еквадор загуби един от най-добрите си певци - Крис Аркала.

Демонстранти опитаха да атакуват участъка в родния град на атлета, въпреки че той не загуби живота си там и местните полицаи имат най-малка вина за случилото се или разследването около него.

Министърът на вътрешните работи Себастиан Паласиос дойде на погребението, въпреки че имаше притеснения за сигурността му и това, че ще бъде обиждан от хората. Той категорично обяви пред камерите на местните телевизии, че убийците ще бъдат намерени и осъдени за деянието им.

Най-вероятната версия е и най-нелепата - застрелян от тийнейджъри с цел обир, след като е отказал да им даде портфейла си. Атлетът е имал сума в себе си, която е вероятно наполовина от средната месечна заплата в Еквадор.

Киньонес е имал и други проблеми напоследък, но не се предполага те да са свързани с убийството му.

Според съпругата му Бланка, спринтьорът е бил в тежко психологическо състояние от месец юни, когато бе спрян от МОК да пътува за Олимпиадата в Токио, въпреки че бе спечелил квота за игрите.

След сигнал от световната антидопингова агенция правата му бяха временно блокирани, защото не е бил намерен при внезапна допинг проверка. Преди няколко седмици той се яви пред Апелативна комисия и защити тезата си, след което вече можеше да се състезава. Но това не се случи навреме, за да отиде в Токио.