Шейсет плувци от цялата страна са записалите се за участие в плувния маратон от остров Света Анастасия до моста в Бургас. Състезанието ще се проведе на 9 юли, съобщиха от местната община, която е негов организатор. В надпреварата ще има и международно участие.

Разстоянието, което плувците трябва да преплуват по права линия, е 6400 метра в открити води. Това прави маратона труден и предизвикателен за всички участници.

Специален гост на състезанието тази година ще бъде легендарният Петър Стойчев, участвал на четири олимпиади - в Сидни, Атина, Пекин и Лондон. Сред най-добрите му постижения са 11 последователни Световни купи в плувния маратон и световен рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша. Стойчев е и двукратен световен шампион по плуване в ледени води, както и на 25 км в открити води.

Наскоро Петър Стойчев стана първият българин, избран в Техническия комитет на Международната федерация по плуване (ФИНА). Той е сред 13-те специалисти от цял свят, които ще решават най-важните въпроси в плуването.

Съорганизатори на плувния маратон са "Морска администрация" (МА), "Флотилия бойни и спомагателни кораби" към Военноморските сили (ВМС), Регионална дирекция "Гранична полиция", "Пожарна безопасност и защита на населението", Пристанище-Бургас, плувен клуб Метропол, общински и държавни институции и др.

В маратона могат да участват всички жители и гости на Бургас, навършили 16 години, преминали предварителен медицински преглед, който ще се извърши в деня на състезанието.

Всички желаещи да участват трябва да се явят на 9 юли (събота) в 7:30 часа на Морска гара - Бургас за регистрация, инструктаж, медицински прегледи и транспортиране до остров Света Анастасия.

Стартът ще бъде даден от острова от 9:30 часа, а финалът на маратона ще бъде на плочата на моста на централния плаж, където ще бъде и награждаването, предвидено от 12:00 часа.

С оглед безопасността на състезателите, по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип по вода и водолазен екип, както и спасителни средства на МА, ВМС, "Гранична полиция", рибарски лодки и джетове, които ще придружават участниците по целия маршрут.

Община Бургас е предвидила парични награди за състезателите над 45 години (навършени).

Класираните от първо до шестото място мъже и жени на възраст от 16 години (навършени) ще получат следните парични награди:

Мъже: 1 място - 700 лв., 2 място - 500 лв., 3 място - 350 лв., 4 място - 250 лв., 5 място - 200 лв., 6 място - 150 лв.

Жени: 1 място - 700 лв., 2 място - 500 лв., 3 място - 350 лв., 4 място - 250 лв., 5 място - 200 лв., 6 място - 150 лв.

Класираните от първо до осмо място състезатели над 45 години (навършени) ще получат следните парични награди:

За първо място - 140 лв., второ място - 110 лв., трето място - 100 лв., четвърт място - 90 лв., пето място - 80 лв., шесто място - 70 лв., седмо място - 60 лв., осмо място - 50 лв.

При лоши атмосферни условия Община Бургас си запазва правото да отменени старта на маратона с оглед безопасността на състезателите по време на проявата.