Звезди с кънки на обща стойност около 700 000 лв. ще пристигнат в София за световното първенство по шорттрек. Голямото събитие на леда е в "Арена Армеец" от 8 до 10 март.

Залата ще претърпи пълна промяна, след като бе домакин на тенис турнира Sofia Open в първата седмица на февруари.

На надпреварата се очакват всички най-големи звезди в спорта, включително куп олимпийски шампиони и целият корейски тим в пълния му блясък.

Обувките за професионалните шорттрекисти се правят по калъп, взет от крака на всеки състезател. Те са от карбон и кожа - леки, но здрави.

Цената на водещите фирми, с които карат олимпийските и световни шампиони и медалисти, които ще дойдат в София са около 1780 евро.

Самите остриета - "железата", струват около 350 евро, с което стойността на цялата кънка излиза около 2160 евро. На световното очакваме 160 състезатели.

Железата на кънките са дебели 1 мм, като имат 2 ръба, които се оформят при точене. И най-малката прашинка може да нарани тези ръбове, при което състезателят излита от пистата. Затова предпазителите на кънките се свалят чак когато шорттрекистите влязат на леда.

Наточването на кънките също е изключително важна част от подготовката.

Всеки състезател сам се грижи за това, а за целта използва ...диаманти. Кънките се точат с плоски камъни с диаментено покритие. Точещите свойства на така получената повърхност се дължат на множеството диаманти, разположени в нея.