Една от най-популярните спортистки в Азия - Кимиа Ализаде, отказа да се състезава на Олимпиадата в Токио през лятото под флаг на която и да е държава. Тя живее в Германия от януари миналата година, но няма да бъде в отбора на страната за игрите, въпреки добрата оферта, която получи за това.

За иранския отбор Кимиа вече не иска и да чуе, тя е поредният спортист, избягал от страната си заради пропагандата, ужасното отношение към жените и други проблеми. Неведнъж Ализаде подчертава, че не става дума за политика и не иска да трупа рейтинг и популярност на гърба на решението си. Просто няма намерение да се състезава с флага на Иран.

Любопитно, таекуондистката е отказала да се състезава и за България, както твърди самата тя.

Всъщност, не би следвало да е чак толкова голяма изненада, че е получила оферта от нашата страна. Нейният сънародник и приятел от националния тим на Иран - Фарзад Золхадри, прие да играе за нашата страна в началото на миналата година.

Двамата напуснаха по едно и също време родината си и потърсиха щастие в Европа. Впоследствие той получи и поста национален треньор на българския състав. 27-годишният Золхадри също е титулуван атлет, той има сребро от Световна купа и бронз от Азиатските игри.

Но истинската звезда на иранското таекуондо е Ализаде, която е и единствената жена с олимпийски медал в историята на спорта в тази страна. Тя спечели бронз през 2016-а, има сребро и бронз от Световно първенство и Световна купа.

Само на 22 години, Кимиа се очертава да бъде една от успешните състезателки в категория до 57 кг в своя спорт за години напред.

"Офертите бяха от Германия - страната, в която живея, както и Нидерландия, Белгия, Канада и България", разкри самата спортистка през "Ройтерс".

Но тя не желае да го направи и обяви пред световната агенция, че иска да се състезава под бял флаг и без химн в Токио. 

Първо обаче трябва да се класира за игрите - а това ще може да стори на 7-8 май в квалификационния турнир, който е в... София. 

Така иранската звезда все пак ще дойде у нас и ще търси квота за Олимпиадата като независим атлет. Кой знае, присъствието и в България и срещата със Золхадри, може би оставят вратата не изцяло затворена за евентуално нейно привличане в състава ни за олимпийските игри.