Петият етап в колоездачната обиколка на Франция очаквано беше най-тежкия до момента в надпреварата, тъй като състезателите трябваше да карат по паветата между Лил и Аренберг.

Очакваше се да се оформят разлики между лидерите за генералното класиране и това се получи.

Етапен победител изненадващо стана австралиецът Саймън Кларк от отбора на "Израел-Премиър Тех", където се подвизава и четирикратният шампион в Тура Крис Фрум. За Кларк това е първа етапна победа в "Тур Дьо Франс", като той има и две във Вуелтата през 2012-а и 2018-а.

35-годишният Кларк беше част от откъсване на петима състезатели и спечели с няколко милиметра финален спринт срещу нидерландеца Тако ван дер Хоорн от "Интермарше". Третото място е за норвежеца Едвалд Болсон Хаген от "Тоталенерджис".

Снимка: AP/БТА

Тази група беше преследвана от големия фаворит за спечелване на Тура Тадей Погачар от отбора на ОАЕ, който бе в тандем с белгиеца Яспер Стуйвен от "Трек". Двамата завършиха 51 секунди след лидерите.

Жълтата фланелка остава за Вут ван Аерт (Белгия, "Джъмбо Висма"), след като той завърши на малко повече от минута зад победителя. Той имаше технически проблеми в хода на етапа, но със здрава езда ограничи щетите. Същото не може да се каже за съотборника му Примош Роглич, който завърши с три минути изоставане. Изненадата е, че втори във временното класиране вече е американеца Нелсън Паулес от отбора на "Едюкейшън Фърст", но разликите остават малки.

Следващият етап е утре и започва от Бенш (Белгия), като ще завърши в близост на френската граница с Люксембург.