Електронните спортове все по-често се срещат в онлайн пространството, а благодарение на засилващия се интерес, аудиторията вече се измерва в милиони. Възходът трябва да се смята за положителен, защото в рамките на около 20-30 години, интересът, спонсорството и дори количеството турнири, които се случват, могат спокойно да поставят на колена всяка добре развита спортна индустрия на този етап. В случай че някои не познава популярната история на електронните спортове, може да побърза да навакса с фактите.

Най-важното, което трябва да запомним е, че зад така наречените еСпортове или електронни спортове - двете форми са дублетни - можем да открием, че стоят добре познати и интригуващи електронни игри, които обаче се играят в отбори. Обикновено всеки отбор е между 5 и 8 човека в зависимост от заглавието.

А въпросните игри, на които се случват някои от най-тежките битки са Counter-Strike:GO, Dota 2, League of Legends и дори FIFA, където участниците могат да варират. Преди да помислите, че всеки може да стане електронен атлет - и до някаква степен може да сте прави - не забравяйте, че обикновено професионалистите прекарват месеци в тренировка, за тях това вече не е хоби, а работа и удоволствието от играта се губи.

Да не говорим, че мнозина успяват да унищожат ставите си по време на дългото стоене пред монитора с клавиатура и мишка в игра. Нивото на професионализъм е високо, а това привлича сериозна аудитория при всеки по-голям турнир. В секцията на bwin спорт можем да забележим и секция с електронни спортове, която предлага безплатен стрийм на живо, както и възможност да проследяваме действията на всеки играч в отбора. Не трябва да се изненадваме от вниманието на букмейкърите, с аудитория от милиони фенове, очаквано е мнозина да поискат да поставят своите прогнози. Това впрочем може да се смята за още едно доказателство, че компютърна игра спокойно би могла да се издигне до нивото на електронен спорт.

Как обаче протича един еСпорт мач? В зависимост от заглавието, можем да забележим прилагането на различни стратегии, избирането на герой, ако се позволява такава опция и изпълнение на основната стратегия. Ако говорим за стратегическа игра, обикновено играчите се стремят да превземат колкото се може повече територия.

Именно първите 5-10 минути стават особено интересни, докато една среща може да варира между 20 до 40 минути. При екшън игрите като CS:GO, първият рунд се смята за особено интересен, защото всеки играч има ограничени ресурси и трябва да направи точната преценка, за да бъде от полза на своите съотборници. На виртуалните стадиони на FIFA можем да видим, че всички правила са ясни и атлетите там имат ограничено време, следователно битката там е известна на всички.

Обикновено в следващите 10 минути, докато говорим за отборни игри, можем да наблюдаваме търсенето на правилна стратегия, различни заходи на играчите, точно позициониране и изпълнение на основната задача, която най-често е победа над другия отбор. Динамиката тук не може да бъде объркана с нито един друг спорт, особено след като забележим, че пространството за грешки е минимално. Една приятна подробност е, че дори пазарите на букмейкъра са съобразени със спецификата на игра, можем да забележим, че в секцията на CS:GO присъстват прогнози за победител на първа карта, втора карта евентуални продължения и още много други.

Впрочем удоволствието тук е най-голямо, когато гледаме срещата и се опитваме да познаем краткотрайните събития.

Основната препоръка на феновете обаче е да внимават много, когато избират забавлението с електронни спортове. Тук всяка минута е важна и много често можем да изпуснем някои важни събития, които определят финала на играта. Ако все още ви е странно защо има толкова много спортни фенове, които избират тази секция, препоръчваме да видите една среща, дори и да не разбирате много от електронни спортове, коментаторите ще помогнат в ориентирането.

 

Рекламна публикация