Макар и не със злато, както неизменно бяхме свикнали да я виждаме в последните две десетилетия, Алисън Филикс се сбогува с голямата сцена на леката атлетика със спечелен медал. Легендарната американка, кралицата на спринта, която е ненадмината по отличия в спорта, стигна до бронзов медал със смесената щафета на САЩ в първия ден на световното първенство в Юджийн, щата Орегон - на родна територия.

Американците завършиха трети на 4 х 400 метра, като пред тях се наредиха Доминиканската република (злато) и Нидерландия (сребро).

За 36-годишната Филикс това е деветнадесети медал от световно първенство, а във визитката и личат и фантастичните 11 отличия от олимпийски игри. 

Американката е най-успешната лекоатлетка в историята на олимпийските игри, както и най-успешната състезателка въобще в историята на световните първенства.

Алисън ще бяга още един път, след което окончателно ще каже "край". Това ще стане факт на демонстративно събитие в родния Лос Анджелис идния месец, когато тя окончателно ще приключи забележителната си кариера.

Първият ден на шампионата на планетата донесе историческа радост за Перу, след като Кимбърли Гарсия Леон триумфира в спортното ходене на 20 километра, за да спечели първи медал за страната си.

Във втория ден на първенството ще има три финала - тласкане на гюле при жените, хвърляне на чук при мъжете, както и черешката на тортата, а именно спринта на 100 метра при мъжете.