Спортистите няма да могат да отправят послания с политически или идеологически смисъл по време на Олимпийските игри в Токио през лятото. Ръководството на МОК официално забрани демонстративно поведение, коленичене, жестове или послания върху екипите, независимо от това срещу какво или за каква кауза са те.

В правило №50 от устава на МОК ясно е записано, че такива демонстрации се наказват най-строго, дори с отнемане на спечелено отличие. А сега Олимпийският комитет го подчертава още по-дебело с изричното си решение.

Това се случи след допитване до 3547 атлети от общо 185 страни, които вече имат квоти за игрите в Япония. Над 2/3 от тях са били категорични, че всякаква дейност, пропагандираща или протестираща за каузи и теми извън спорта, е недопустима на подиумите на награждаването или по арените на олимпийските надпревари.

Това е и един от първите принципи, заложени в хартата на Олимпийските игри, която е на повече от век. Там ясно пише, че политиката или идеологиите нямат място в спортното състезание.

В последните месеци имаше натиск от страна на някои водещи спортни звезди, да бъде облекчено правило №50. Най-вече, за да се допусне коленичене преди старт или след победа, за да се протестира срещу расовата дискриминация.

Това стана традиция в немалко спортове в последната година. Но на Олимпиадата няма да го видим.

Кърсти Ковънтри, която е шеф на Комисията на атлетите към МОК, коментира решението:

"Не съм адвокат и не знам какво ще се случи, ако някой наруши забраната. Но преди старта на игрите ще има разписан наказателен правилник за това. Убедена съм, че всички ще са наясно каква санкция ги грози, за да не ставаме свидетели на нарушения."

Томас Бах, председателят на МОК, също говори по темата, а и не само.

"Решението е в духа на олимпизма и в интерес на спорта. Ние сме против всякаква дискриминация, но игрите не са арена да се демонстрира това.

Олимпийското село е напълно подсигурено откъм защита на спортистите от вируса и неговото разпространяване. Мога да ги насърча да пътуват за Токио без притеснения и по този въпрос. Направено е всичко възможно, за да защитим спортистите и участниците в игрите като цяло."