Български състезател по джудо осъди Районната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик, която го постави под задължителна 14-дневна карантина за положителен тест за коронавирус.

Новината съобщи в. "Труд".

Делото се гледа в Административния съд в Пазарджик.

Заради принудителната изолация Борислав Владов е пропуснал две европейски първенства - едно за младежи и едно за състезатели до 23 години, през ноември 2020-а. А за тези турнири джудистът се е подготвял цяла година.

Състезателят на клуб "Кодокан" бе фаворит за призовите места. Той вече има зад гърба си 4 медала от европейски купи при кадетите.

Точно преди заминаването за шампионатите целият национален отбор е минал в неделния ден на PCR-тестове в София. Един от треньорите обаче е със симптоми на COVID-19 и момчето се нарежда след него.

Пробата дава положителен резултат.

"Чакахме в един тъмен коридор и на една масичка на всички ни направиха тестове, а сестрата изобщо не си смени ръкавиците...", казва възмутен Кръстьо Владов, баща на момчето.

Веднага Борислав се подлага на антигенен кръвен тест, който е отрицателен, прави и нови три, които също са негативни. Момчето няма никакви симптоми, но въпреки това е поставено под карантина, а целият отбор заминава за шампионата.

"През това време три пъти дойде криминална полиция да ни провери дали сме у дома си, все едно бяхме престъпници", разказва таткото, който също е карантиниран и е без симптоми.

След като излиза от принудителната изолация момчето изживява сериозен срив, демотивиран е, а с него започва да работи психолог.