Япония готви на света любопитна изненада преди Олимпиадата, която ще приеме през лятото в Токио. Игрите бяха отложени от 2020-а заради пандемията, а сега по програма трябва да започнат на 23 юли и да завършат на 8 август.

Кане Танака ще е едно от имената на хората, които ще пренесат олимпийския огън до стадиона в столицата. Легендарният ритуал се изпълнява със седмици, като факелът минава през цялата страна домакин.

Любопитното обаче е, че Кане е на 118 години! Тя е най-възрастният регистриран жив човек в света. Ще измине около 100 метра в количката си, подпомагана от хора от семейството, но държи да предаде огъня лично, права и с последните няколко стъпки, на следващия в щафетата.

Пламъкът тръгва на 25 март от Фукуока, като ще мине през местата, засегнати най-тежко от кошмара през 2011-а с цунами и авария в местната ядрена централа.

Танака отпразнува 118-ия си рожден ден през януари и тогава семейството потвърди, че е в достатъчно добра кондиция, за да изпълни ролята си в предолимпийския ритуал. Тя пие газирани напитки и решава математически загадки ежедневно, а вечер пее на останалите си "съквартиранти" в дома, в който е настанена. Един от подаръците за рождения ден бе чифт удобни нови маратонки, с които да мине няколкото метра за предаване на огъня.

Така японката ще счупи и рекорд, освен, че ще изуми света. През 2016-а преди игрите в Рио, един от преносителите на олимпийския символ бе Аида Жеманке, която бе на 106 години. В Сочи пък, през 2014-а руснакът Александър Каптаренко бе част от щафетата, а той бе на 101 г. Това са двамата най-възрастни участници в историята.

Танака е родена през 1903 г., само 7 след първата модерна Олимпиада изобщо. Тя е преживяла две световни войни, Испанския грип, както и два пъти преборва рак. Изключителен характер. Има четири деца, пет внука и 8 правнуци.

Когато за последен път игрите бяха в Япония - а това бе през 1964-а, Кане е била на 61 години и често е разказвала за впечатленията си от това изживяване в страната. Ако трябва да пресметнем с точност, игрите през това лято ще са №49 в нейния живот.

"Тя е готова за това - казва внукът Ейжи Танака. - Ние също сме съгласни, но ще изчакаме до нейния ред през месец май, за да видим каква ще е обстановката тогава с пандемията, както и какво ще е нейното здравословно състояние. Към момента няма проблем да се включи в този фестивал, който ще представи страната ни пред света. Та тя пи кока-кола на рождения си ден!"