Световната шампионка Тирил Екхоф от Норвегия спечели преследването на 10 км за жени от Световната купа по биатлон в чешкия зимен център Нове Место.

Екхоф измина трасето за 27:28.0 минути и пропусна три мишени в четирите стрелби.

Норвежката, която завоюва четири титли на световния шампионат в Поклюка през февруари, постигна 10 победа за сезона и 23-а в кариерата си. За четвърти път през сезона тя печели заедно спринт и преследване от Световната купа.

Състезанието беше изключително интересно, след като първите 10 стартираха в рамките на 29 секунди.

Втора финишира германката Денизе Херман, която беше десета в спринта, с пасив от 24.0 секунди и с една грешка в стрелбата. За нея това е втори подиум за сезона.

Трета се нареди Марте Олсбу Рьойзеланд от Норвегия с три грешки и изоставане от 29.9 секунди.

Носителката на Световната купа за миналия сезон Доротея Вирер (Италия) финишира едва 34-а с девет грешки, Лиза Витоци (Италия) от трета в спринта се класира 27-а в преследването с 8 грешки, а Динара Алимбекова от Беларус от четвърта в спринта се нареди 26-а днес със седем пропуснати мишени.

Състезанието премина без българско участие.

В генералното класиране за Световната купа след 21 старта води Тирил Екхоф с 923 точки, пред сънародничката си Марте Олсбу Рьойзеланд с 843 точки и шведката Хана Йоберг със 798 точки, която днес завърши 13-а.

Милена Тодорова е 60-а с 48 точки.

Преследването на 12.5 км за мъже е по-късно днес.