САЩ постави Япония в четвърто ниво на опасност за пътувания на своите граждани и ги предупреди: "Дори ваксинирани хора не е добре да влизат в азиатската държава, защото рискът от зараза с някоя разновидност на коронавируса е твърде голям."

Разбира се, такова затягане на мярката за пътуване към страната в момента не идва като изненада.

Самата Япония е забранила всякакво влизане на външни лица от повечето държави по света. Ситуацията в страната-домакин на летните Олимпийски игри това лято е доста тежка за първи път след старта на пандемията в началото на миналата година.

Въпреки това правителството уверява, че всичко ще е наред до старта на най-важното спортно събитие в света на 23 юли.

Но не така смятат медиите в САЩ, където първите реакции са, че страната може дори да спре олимпийския си отбор за участие. Засега атлетите попадат в графата "извънредни ситуации" и могат да пътуват.

Тоест - ако игрите започваха днес, отборът на Щатите щеше да бъде допуснат в Япония. Но на каква цена и с какъв риск?

И всеки от състезателите ли е готов да се качи на самолета при актуалната ситуация в азиатската държава?

"Ние имаме уверения от японските организатори, че няма да има проблеми за спортистите ни - обяви Олимпийският комитет на САЩ. - Настоящите приети мерки, тестването преди отпътуване и след пристигане, както и периодичното тестване по време на игрите, успокояват, че Олимпиадата ще се проведе по план. Няма промяна в нашата позиция, но следим развитието на ситуацията в Япония."

В същото време в Осака и Токио започнаха тридневни протести на граждани срещу провеждането на игрите.

Анкети в последните показаха, че над 75 процента от японците не искат Олимпиада в тяхната страна през това лято.