19-годишната Боряна Калейн върна България в световния елит на художествената гимнастика, след като с изключително стабилна и красива игра спечели четвърто място в многобоя на Световното първенство в столицата на Азербайджан - Баку. Това бе дебют на шампионата на планетата за младата българка.

Десет години след петото място на Силвия Митева в индивидуалния многобой на Световното първенство в Япония, Боряна изигра четирите си съчетания без грешка в Баку и пусна пред себе си единственото двете възпитанички на Сборная - близначките Дина и Арина Аверини и израелката Линой Ашрам.

Абсолютна световна шампионка за трети път стана Дина Аверина от Русия, която събра сбор от 91.400. Среброто спечели нейната сестра Арина със сбор от 91.100, а бронзовият медал отиде при Ашрам със сбор от 89.700.

Освен това Калейн и другата ни гимнастичка - Катрин Тасева, която беше най-добра в поток "Б" и завърши на девето място в многобоя, се сдобиха с квоти за Олимпийските игри в Токио.

19-годишната Боряна стартира състезанието със съчетанието си с бухалки. Българката показа невероятна психическа стабилност и устойчивост, съчетана с висока класа. Съдийките я оцениха с  22.350. Последваха съчетанията на лента и обръч, за които Калейн бе оценена с 19.900 и 21.625. Последното съчетание на килима в Баку за Боряна бе това с топка. Въпреки че игра предпоследна и напрежението бе огромно, грацията ни се събра и не допусна сериозна грешка, което й донесе оценка от 22.400.

Така сборът на възпитаничката на Мариана Памукова и старши треньора Бранимира Маркова бе 86.275 точки. Българката остави зад себе си силните италианки Александра Аджурджукулезе и Милена Балдасари, както и украинката Влада Николченко.

Катрин Тасева спечели първото място в поток "В", а състезанието бе истинска битка за нея след слабото й представяне в квалификациите. Пловдивчанката започна трудно, имаше грешки и колебания, но днес бе безапелационна в многобоя.

Снимка: БТА

Тасева събра 82.000 точки, след като за изпълненията си на отделните уреди тя получи 20.200 на обръч, 20.900 на топка, 21.800 на бухалки и 19.100 на лента.

Индивидуалната надпревара приключи, но състезанията на Световното първенство продължават. През уикенда на килима в Баку ще излезе изключителният български ансамбъл, а мечтата и надеждата на всички почитатели на този красив спорт е за световна титла.