Нов расистки скандал назрява в американския спорт.

Замесени са Юджийн Чънг, бивш професионален футболист от корейски произход и понастоящем треньор, както и отбор от НФЛ, който към момента остава неназован.

51-годишният Чънг е играл за Ню Инглънд, Джаксънвил и Индианаполис, а като треньор е работил за Филаделфия и Канзас Сити. Бившият нападател е бил интервюиран за треньорска позиция в клуб от Лигата, но в крайна сметка не я е получил, а по време на разговорите за работата, от клуба са му казали, че “е от грешното малцинство”.

“На практика ми казаха, че не съм от малцинствена група, а когато за последно се погледнах в огледалото, нещата не изглеждаха така”, коментира Чънг, който не крие амбицията си да стане първият старши треньор от азиатски произход в НФЛ.

“Не мога да си представя, че нещо подобно се случва през 2021 година”, добави още той.

Реакцията на НФЛ пък гласеше следното - “Подобен коментар е напълно неприемлив и противоречи на ценностите на Лигата. А те са такива, че според правилото “Рууни”, тимовете трябва да интервюират поне по един кандидат, който е тъмнокож, азиатец или от друго етническо малцинство, стане ли дума за позициите треньор и генерален мениджър.