Две от най-популярните имена в новата история на българското плуване взеха отношение по темата с избухналия вчера допинг скандал. Трима национални състезатели на страната ни бяха хванати с анаболния стероид станолзол, като стана ясно, че това са Здравко Баблаков, Благой Панайтов и Светлозар Николов. И тримата са сред младите таланти на плувния спорт, като особено големи надежди се възлагаха на Баблаков и Николов.

Часове след новината в интернет тръгна петиция в подкрепа на тримата уличени в употреба на допинг плувци, а в тяхна подкрепа се изказаха и Нина Рангелов и Екатерина Аврамова, които са сред разпознаваемите за широката общественост фиугри, стане ли дума за плуване.

"Приятели, моля подпишете петицията в подкрепа на Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов — тримата ни национали по плуване дали положителна допинг проба по време на лагер с националния отбор и след като са приемали добавки само и единствено предоставени от доктора (в чашка без да са виждали опаковката). 

Тези момчета са посветили живота си на спорта, лишават се от безброй неща, за да прославят името на България, а тези които би трябвало да им помогнат ги бутат надолу. И винаги е било така! За това и до ден днешен, когато някой от по-младите плувци се допита до мен за съвет винаги им казвам “Колкото по-малко зависиш от федерацията, толкова по-добре за теб.”

Имало е и хора с добри сърца, там на 4-тия етаж в Спортната Палата, но повечето ги вълнуват как да смъкнат пари от министерството и да лансират хора, близки до тях.

Защо трябва да се заплашват състезатели, които изберат да не ходят по лагери?! Защо трябва всички да тренират при един и същи треньор? Да не би той да е най-добрия треньор в света (та дори и в България)?

Защо са взели проба само на трима човека? И как така някакси се получи, че нито един от тях не е личен състезател на нац. треньор?

Аман от алчни и егоцентрични ръководители, които се появяват пияни и заляни по състезанията на децата. Имайте малко достойнство и отстъпете място на хора, които наистина имат желание и качества да разбират за развитието на плуването!", написа Рангелова, която има четири участия на олимпйски игри за страната и е поставяла не един или два национални рекорда. 

Аврамова пък не се състезава за родината ни от 2014 година насам, когато взе турско гражданство, след като стана ясно, че е имала конфликт с федерацията ни относно олимпийското финансиране.

"Днес е доста тежък ден за всички млади таланти и хора, които се занимават с плуване в България. Познавам лично момчетата и мога само да си представям през какво преминават в момента. Всички ги атакуват, задават въпроси, искат да знаят какво се случва. Искам да разкажа своята част от историята и се надявам това да не им навреди.

Всички знаете, че аз се състезавах за България до 2013 година, когато реших да се преместя да плувам и да се състезавам за Турция. От 2009 година не ходя на лагери на националния отбор, защото живеех и тренирах в Англия. До 2009 година обаче практиката в националния отбор не се е различавала от това, което описват момчетата. Влизахме в стаята на доктора и ни чакаха чашки с хапчета, които трябваше да пием. Когато питахме какво има той ни отговаряше, че и да ни каже няма да разберем, защото не сме завършили медицина. Странното е, че оттогава до днес един човек продължава да е в този национален отбор и това е старши треньора Кристиян Минковски. Това през което аз съм преминала, не се е променила до ден днешен. В националния отбор съм от 2005 година.

Снимка: Getty Images

 Как искаме спортът да просъществува, след като хората, които работят с младите спортисти използват едни и същи методи?”, казва тя по темата.

“Тежко ми е за момчетата, защото не го заслужават. Хората, които са начело и им казват какво да правят, плашат ги, че няма да са част от националния отбор, ще им бъдат спрени стипендиите. Треньорът не трябва да е садист. За съжаление, главният мениджър на националния отбор е точно такъв. Мога с часове да говоря. Всеки път, когато ме попитат съжалявам ли, че отидох да плувам за Турция, винаги отговорът ми ще е "Не". Момчета, искрено съжалявам за всичко, през което ще преминете. Аз всеки път се притеснявам, когато отивам на допинг контрол. Знам какво пия, но нещата винаги могат да се объркат по пътя от производството, опаковането и доставката. Надявам се да се намери причината за това, което преживявате. Некадърните хора трябва да се махнат от българския спорт", добавя Аврамова.