Двукратният носител на сребърен олимпийски медал в колоезденето Ришард Шурковски почина на 75-годишна възраст. Това съобщи съпругата му Ивона Аркушевска-Шурковска.

Полският колоездач си е отишъл от този свят в болницата в Радом след дългогодишна борба с раково заболяване.

По време на състезателната си кариера Шурковски спечели сребърни отличия от Олимпийските игри в Мюнхен'72 и Монреал'76 в шосейното отборно състезания с "Дружина Полска". Той има и три световни титли, като през 1973 година в Барселона постига най-големия си успех, завоювайки златото в индивидуалната дисциплина.

"Легенда. Най-добрият полски колоездач на всички времена. Ришард Шурковски 1946-2021. Почивай в мир", написа в профила си в Туитър Михал Квятковски, един от най-силните полски състезатели в момента.

През юни 2018 година Шурковски претърпя инцидент с колелото си в Германия и бе прикован към инвалидна количка. На 11 септември 2001 година той губи един от двамата си сина при терористичните атаки в Ню Йорк.

Ришард Шурковски е четирикратен победител в Обиколката на мира - състезание, което е еквивалент на "Тур дьо Франс" за страните от комунистическия блок.