Един от водещите отбори в Обиколката на Италия поиска прекратяване на състезанието със седмица по-рано. Тимът на "ИЕФ Про Сайклинг", чиито колоездачи спечелиха два от дванадесетте етапа досега, посочи като причина за това свое искане "видимо компрометираната обстановка" в така наречение "балон", в който пребивават състезателите и щабовете им.

Друг отбор в лицето на "Мичълтън-Скот" вече преустанови участието си в "Джиро д"Италия" заради заразени с коронавириус в редиците си - първо звездата Саймън Йейтс, а после и други четирима души от щаба. 

Стивън Кройсвайк от "Джъмбо Висма" също бе принуден да се откаже от по-нататъшно участие, защото се оказа болен от COVID-19, макар и без симптоми.

Обосновката на "ИЕФ Про Сайклинг" е следната - според тях е по-добре всичко да приключи организирано и преждевременно, отколкото тимовете хаотично и един по един да започнат да напускат състезанието. Молбата им бе отхвърлена от Международния колоездачен съюз.

Тазгодишното издание на Обиколката трябва да завърши на 25 октомври в Милано, но настроението сред участниците е далеч от приповдигнато. Белгиецът Томас де Гент сподели пред Sporza преди вчерашния етап, че не иска да кара заради страх, породен от коронавируса.

"Ситуацията се движи в грешната посока и изглежда организаторите крият някои неща", каза той.

Коментарът му дойде след новината, че 17 полицаи, охранявали етап от състезанието са дали положителни проби.

Днес предстои шестнадесети етап - между Червия и Монселиче.