Потресаваща новина се разнесе от Венецуела, но се оказва, че не е изолирана в своята стряскаща реалистичност. Расовият жребец Оушън Бей, популярен в страната, която е луда по конните надбягвания, е бил откраднат, разфасован и изяден.

Това е без съмнение най-популярният от състезателните коне в страната и вестта шокира всички във Венецуела. Не, че в месеците напоследък, наречени Гладна революция, е необичайно да се ядат какви ли не животни. Просто известността на Оушън Бей предизвика гневна реакция след извършеното.

"Това е позор - реагира най-успешният треньор в конните надбягвания в страната Рамон Гарсия. - Не е това държавата, в която израснах. Не може да се стига до чак такива свирепи крайности, независимо от ситуацията."

Социалните мрежи са пълни с коментари, а известен художник дори публикува портрет, който е нахвърлял на коня. Оушън Бей не можеше да бъде сбъркан с белия кичур над очите си. И това, че често печелеше състезанията, в които участваше.

От 2016-а до 2018 г. той има две от три победи в Тройната корона - най-популярната надпревара в страната. След това заради контузия е пропуснал година, но отново се е завърнал победно.

В последните месеци бе част от елитната конюшня "Харас" в Токорон, на 130 км от столицата Каракас. Там заслужили шампиони са поддържани в свободно пространство, за да участват на демонстративни надпревари.

Но преди дни най-известният от тях изчезнал една нощ, а полицията не открила похитителите. В петък сутринта обаче скелетът на Оушън Бей бе открит край стените на затвора в Токорон.

Само за три месеца това е седми подобен случай в различни части на страната с расови коне. Този бе най-известният, но полицията вече говори за "организирана група", която краде животните, разфасова ги и продава месото.

Очевидно в ужасната криза, която води до масов глад особено след месец март, това е доходоносен бизнес. Според полицията конекрадците продават месото с етикет, че е говеждо, защото в страната не е прието конското месо да се яде. Въпреки че в последните месеци нещата може и да са се изменили предвид кризата.

Според изследване на Световната програма по храните на ООН от месец май, един от всеки трима венецуелци не се храни достатъчно.