Носителят на световната купа в сноуборда за 2016-а Радослав Янков обяви на пресконференция, че е очаква да е напълно готов и е фокусиран върху силното си представяне на Олимпийските игри в Пекин през февруари 2022-ра.

Той още не е в най-доброто си състояние след претърпяна хирургическа интервенция по-рано през годината.

"Трябваше да направя операция през май месец заради кръста - каза Янков. - Затова подготовката ми през лятото беше по-различна. Трябваше да бъда по-внимателен.

Ще използвам първите състезания от сезона, за да вляза в състезателна форма. Надявам се да няма болки и да се представя максимално добре. Всичко беше по-различно - и физическата подготовка, и тренировките на сняг.

Не съм на 100 процента, но нещата ще се подобрят в следващия месец и след първите стартове.

Фокусът ми е насочен към Олимпийските игри. Цели си поставям, но нямам очаквания. Надявам се да постигна нужната форма, която да ми позволи да влизам редовно в топ 16.

Янков, който има три победи и осем подиума в 109 състезания от Световната купа, ще участва на трета Олимпиада в Пекин, като в Пьончан 2018 записа най-доброто си класиране с 19-о място в паралелния гигантски слалом.

"На първата ми Олимпиада в Сочи нямах опит, във втората в Пьончан бях на гребена на вълната, но за съжаление нещата не ми се получиха - каза още Радо. - Сега съм още по-опитен и смирен. В нашия спорт най-добрите резултати идват с времето. Много от конкурентите ми ги постигнаха на по-голяма възраст от моята."

Янков планира да участва във всичките 12 старта от програмата на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини, първите от които са гигантски слалом на 11 декември и слалом на 12 декември в Баное, Русия.