39-ото издание на Обиколката на Витоша, познато като "Витоша 100", бе белязано от впечатляващ рекорд. За първи път в историята на надпреварата, победителят избяга разстоянието от 98 километра за под 8 часа.

Това е миналогодишният шампион Христо Цветков, който измина обиколката за 7:45:34 часа и подобри собственото си постижение с 22 минути.

Освен това той остави на 52:53 минути втория Памен Пенов, което прави бягането му още по-впечатляващо. Трети сред мъжете се нареди Даниел Кубашлиев.

Тази година над 2500 участници се включиха във "Витоша 100", като около 1700 от тях вчера обиколиха планината с колела, докато тази нощ, точно в полунощ стартираха и бегачите.

Бягането над 5 часа в тъмното по неравния терен прави Обиколката на Витоша още по-голямо предизвикателство за всеки участник. След впечатляващия си триумф Христо Цветков сподели:

"Щастлив съм, че постигнах поредна цел. За нея тренирах всеки ден по 3 часа в последните три месеца. Без подготовка подобни неща са невъзможни, нама как да успееш в това тежко изпитание. Радостен съм, че подобрих рекорда си и станах първият, обиколил Витоша за под 8 часа".

При дамите на първо място се класира Надежда Ангелова с време от 9:19:35 часа, като само две минути я разделиха от поставянето на рекорд.

Снимка: Facebook Витоша100

На 4:47 минути зад нея остана Моника Филипова, а трета на час и половина зад победителката се класира Стефана Василева.

При колоездачите вчера най-бърз по трасето бе Емил Стойнев с 4:03:22 часа, а на по-млако от 10 минути зад него се наредиха Владислав Гюров и Цветан Иванов.

При дамите най-бърза на колелото бе Христина Козарева с време от 5:26:50 часа, а зад нея се наредиха Виктория Данова и Ася Борисова.

По традиция от последните години имаше и дисциплина дуатлон, в която участниците първо преминаха трасето с колело в събота, а няколко часа по-късно потеглиха и с бягане.

Най-бърз в тази дисцилина бе Самуил Вълчев с общо време от 14:46:27 часа, а на почетната стълбичка с него се качиха вторият Калоян Чанев и третият Станимир Статев.

При дамите в дуатлно победител стана Деница Зайкова с време от 18:36:39 часа, а зад нея се класираха Боряна Николчева и Екатерина Можейко.