Руската суперзвезда в хокея Александър Овечкин призова да се спрат бойните действия и се обяви против кръвопролития, но отказа да критикува президента Владимир Путин.

Алекс Велики, както е наричан зад Океана, говори пред медиите във Вашингтон, където играе за Кепитълс в Националната хокейна лига вече 18 години.

36-годишният Овечкин е легенда на играта и в родината си, и в Щатите, като има над 700 гола в НХЛ. Винаги през годините е бил считан за привърженик на президента Путин, като от него е получил и няколко ордена в Москва за заслуги към спорта.

"Това, което се случва е много лошо - каза Александър след тренировката на отбора му преди мача с Филаделфия. - Имам приятели в Украйна, семейство в Русия...

Надявам се всичко това да свърши скоро и да няма жертви.

Искам да има мир, не само в нашия регион, но и в целия свят. Няма значение дали са руснаци или украинци, всички трябва да живеят в мир."

После дойде и конкретен въпрос как гледа на действията на Владимир Путин, на който Овечкин избра да отговори не съвсем конкретно.

"Знаете, че ситуацията е сложна и за двете страни там - каза осмицата на Вашингтон. - Той е моят президент, но аз вече ви казах - аз не съм политик, а спортист, и не искам да виждам кръв и жертви.

Не искам да има убити хора. Надявам се това бързо да приключи."