Голяма част от журито в художествената гимнастика са били заплашвани след края на Олимпиадата, признаха официално от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

От централата не разкриват точно откъде са дошли заплахите, но по всяка верояност става въпрос за Русия, защото именно там бе голямото недоволство след края на игрите.

За първи път от 1996-а Русия не взе злато при ансамблите, не успя да грабне първото място и в индивидуалния многобой, което предизвика гнева на Ирина Венер, а тя не пропусна публично да изложи претенциите си.

Главният треньор на Русия не спря с критиките, а именно заради това се смята, че заплахите към съдиите са дошли от нейна страна.

Ето и цялото становище на Техническия комитет на ФИГ:

"Техническият комитет на ФИГ по художествена гимнастика извърши задълбочен преглед след състезанието на всички компоненти за оценка, във всяка една фаза на състезанията по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020. Следвайки този процес, можем да потвърдим, че не са установени пристрастия или нередности в журито.

Следователно Техническият комитет по художествена гимнастика потвърждава, че класирането и резултатите от Олимпийските игри в Токио 2020 по художествена гимнастика както за индивидуалното, така и при ансамблите са честни и безпристрастни.

ФИГ установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии за Олимпийските игри и ние сме доволни от тяхната работа.

Ние бяхме ужасени да научим, че няколко съдии по художествена гимнастика са получили много заплахи и обиди след олимпийските надпревари. Тези опити за дестабилизиране на съдиите са напълно неприемливи. ФИГ иска ясно да заяви, че тези съдии имат нашата пълна подкрепа и могат да бъдат похвалени за работата си".