Българинът Станимир Беломъжев, който спечели световната титла по ски-ориентиране в средната дистанция на първенство на планетата във финландския град Кеми, заяви, че шампионатът е бил на много високо ниво.

"С годините нашият спорт трупа международни успехи. За щастие България за пореден път показа, че е фактор в ски ориентирането. Горди сме, че с нас имаше и млади, борбени състезатели и след десетина години България ще може да разчита на стабилно подрастващо поколение. Аз успях да постигна най-добрите си резултати и на европейското, и на световното в последните индивидуални дисциплини, а това е голямо напрежение, защото при нас, ако няма медали, няма финансиране", коментира Станимир Беломъжев, който зае второ място в генералното класиране за Световната купа.

Той бе категоричен, че не мисли за отказване. "Продължаваме напред, ще видим до кога. Приоритети ми се променят, откакто станах баща, но смятам, че имам какво още да покажа. Със сигурност ще продължа още някоя и друга година. Не е на дневен ред оказването ми", каза Беломъжев.

Именитият ни спортист сподели, че може би е бил дори прекалено мобилизиран за изминалия сезон, но добави, че не съжалява за нищо.

Най-добрата състезателка на България при жените Андрея Дяксова, която зае шесто място в смесената щафета на световното първенство заедно със Станимир Беломъжев, определи преживяването като много мотивиращо. "След шампионата имам повече вяра в себе си и по-голяма мотивация. Вярвам, че имам накъде да се развивам", заяви Дяксова.

Тя сподели, че дилемата между ски ориентирането, лятното ориентиране и учението винаги е стояла пред нея, но не може да избере. "Докато имам сили ще се развивам във всички насоки", обеща Андрея Дяксова.

Иван Беломъжев, треньор и баща на Станимир Беломъжев, коментира, че децата му са свързани със спорта от раждането си. "Станимир се качи на ски още двегодишен, а в първото си състезание участва, когато беше на 6 години. Винаги е бил непримирим. Растеше с по-големите и неговите критерии винаги са били по-високи. Възпитан е да има борбен дух", разказа Иван Беломъжев.

Генералният секретар на Българската федерация по ски ориентиране Красимир Данаилов определи изминалия сезон като прекрасен. "Приказката за нас от европейското първенство в Чепеларе продължи и на световното в Кеми. Трудът на Станимир се отплати с титлата му във Финландия. Резултатите и на по-младите състезатели са обнадеждаващи", заяви Данаилов и обясни, че в петък се очаква повече яснота по бюджета, който ще бъде отпуснат за централата по ски ориентиране от Министерството на младежта и спорта.

"Може би над 50 процента от бюджета на федерацията зависи от средствата от спортното министерство", коментира Данаилов.

Почетният председател на централата проф. Атанас Георгиев също поздрави Станимир Беломъжев за спечелената титла. "Той е единственият българин световен шампион в зимните спортове. Изключително трудно е да се спечели световна титла в тези спортове. Това граничи с героизъм. Българската държава е в дълг към българските спортисти", заяви проф. Георгиев.